Wisselen van merk

Tegenwoordig moeten veel mensen door het beleid van zorgverzekeraars wisselen van hun vertrouwde merk geneesmiddel.

Als een farmaceutisch bedrijf een geneesmiddel heeft verzonnen en ontwikkeld, wordt meteen een octrooi aangevraagd op het betreffende geneesmiddel.

Dit betekent dat geen enkel ander bedrijf hetzelfde geneesmiddel kan maken gedurende meestal een periode van 20 tot 25 jaar.

Na het verlopen van het octrooi, mogen andere fabrikanten hetzelfde geneesmiddel ook gaan produceren.

De organisatie die bepaalt of een geneesmiddel uiteindelijk op de markt gebracht mag worden, heet het college ter beoordeling van geneesmiddelen.

De eisen die gesteld worden aan het namaken van een geneesmiddel zijn:

* Heeft het middel dezelfde werking en is het even effectief als het originele product?

* Is de kwaliteit van het generieke geneesmiddel minimaal gelijkwaardig?

* Is het generieke geneesmiddel veilig en betrouwbaar in gebruik?



Helaas is het zo dat veel mensen toch bijwerkingen krijgen ondanks alle controles.

Helaas kan uw apotheek er vaak niets aan doen dat u toch een bepaald merk moet uitproberen door het beleid van de zorgverzekering.

Er is een actie opgestart door apothekers in Zoetermeer om te protesteren tegen het onduidelijke beleid van veel zorgverzekeraars. Dit is om meer duidelijkheid te krijgen voor iedereen, de apotheek maar vooral voor u als gebruiker van medicijnen.

Bent u het niet eens met het beleid van zorgverzekeraars om verplicht van merk te wisselen van merk? U kunt dat kenbaar maken door een petitie te ondertekenen die u kunt vinden op: www.steunuwapotheek.nl

Heeft u vragen over uw medicijnen, en ook over de kosten daarvan, u bent van harte welkom bij Apotheek Rijnsburg, Graaf Florislaan 9, 071-4079114.