Een boeket bloemen voor verhalenverteller Ton Hetebrij. | Foto: G. Eldering.
Een boeket bloemen voor verhalenverteller Ton Hetebrij. | Foto: G. Eldering. Foto: G.Eldering

Bestuur de Laatste Eer weer op sterkte

n Lezing over 'tijd, dood en andere ongemakken'

Leden n Dinsdag 7 mei hield uitvaartvereniging de Laatste Eer de algemene ledenvergadering. Veel mensen hadden gehoor gegeven aan de oproep om deze vergadering bij te wonen in de aula aan de Kamerlingh Onnesstraat.

Voorzitter Kor Kleijwegt opende de vergadering en heette iedereen welkom. De agenda voor de pauze vermeldde de huishoudelijke zaken die een ledenvergadering ieder jaar af dient te handelen. Zo was er de verslaglegging over het afgelopen jaar. Daarin passeren het aantal uitgevoerde uitvaarten en verdere bijzonderheden over het reilen en zeilen van de vereniging. Het gebouw is verrijkt met een nieuwe buffetopstelling, die een grote verbetering betekent. Voorzitter memoreerde het afscheid van Douwe de Haan, die meer dan twintig jaar voor een belangrijk deel het gezicht van de Laatste Eer bepaalde. De ledenvergadering is ook de gelegenheid om suggesties voor de afhandeling van uitvaarten en de inrichting van het gebouw naar voren te brengen. Ook nu werd daarvan weer druk gebruik gemaakt. Helaas liggen de voorstellen niet altijd binnen het bereik van het bestuur, zoals verbetering van de bewegwijzering in Rijnsburg naar de begraafplaats. De penningmeester deed verslag over de financiële stand van zaken en daaruit blijkt dat de vereniging financieel zeer gezond is.

Daarna stond de verkiezing van nieuwe bestuursleden op het programma. Van drie bestuursleden was de zittingstermijn verstreken. Willeke de Winter-de Mooij had aangegeven niet herkiesbaar te zijn. Ze heeft de vereniging als secretaris gediend en werd door de voorzitter met een boeket bedankt voor de bewezen diensten in de afgelopen jaren. Zittend bestuurslid Gert Eldering zal haar opvolgen als secretaris. Kor Kleijwegt en Dick Zandbergen hadden beiden aangegeven dat zij bereid zijn om nog een periode als voorzitter en bestuurslid dienst te doen en werden met algemene stemmen herkozen. Vorig jaar was bestuurslid Coby Passchier al vertrokken. Dat betekende dat er nog twee vacatures moesten worden vervuld. Alexander van Zuylen en Richard Huiberts waren bereid gevonden om deze twee plaatsen in te nemen. Ze introduceerden zichzelf kort en werden met algemene stemmen gekozen.

Na de pauze was het woord aan verhalenverteller Ton Hetebrij. Hij vertelde op geheel eigen wijze een drietal verhalen met als thema: "Tijd, dood en andere ongemakken". De zaal hing gedurende ruim een half uur ademloos aan zijn lippen. Nadat hij met applaus en een boeket was bedankt sloot voorzitter Kleijwegt de vergadering.

Van de mogelijkheid om een drankje en hapje te nuttigen en nog even na te praten werd ruimschoots gebruik gemaakt. Dit vormde een goede afsluiting van de ledenvergadering van een van de grootste Rijnsburgse verenigingen.


Maatregelen nodig om Katwijk financieel gezond te maken

n Voorjaarsbestuursrapportage

Katwijk n is van oudsher een financieel gezonde gemeente. Hierdoor is de gemeente altijd in staat geweest tegenvallers op te vangen en te investeren in benodigde voorzieningen. Meerdere keren per jaar wordt in de gaten gehouden of de begroting van de gemeente nog steeds op orde is.

Een van die momenten is het vaststellen van de zogeheten voorjaarsbestuursrapportage. Deze rapportage laat opnieuw zien dat Katwijk op financieel vlak moet ingrijpen, wil het niet in de problemen komen.

In totaal moet er minimaal 3 miljoen in 2020 oplopend tot 3,8 miljoen aan ombuigingen worden gevonden in de begroting om deze weer in balans te krijgen.

Wethouder financiën Adger van Helden: "Katwijk moet keuzes maken. Het is geen leuke boodschap, maar het is wel het eerlijke verhaal. We hebben geld nodig voor investeringen, bijvoorbeeld voor goede schoolgebouwen. In het verleden hadden we grote reserves. Die hebben we nu niet meer. Het is dus belangrijk om een buffer te hebben waarmee we tegenvallers kunnen opvangen. Met de maatregelen die we willen nemen, zijn we goed op weg om de financiën weer op orde krijgen."

Veel geld naar zorg

Een belangrijke oorzaak voor de kwetsbare financiële positie van Katwijk is dat er veel geld wordt besteed aan zorg. Meer dan dat er aan vergoeding vanuit het Rijk binnenkomt. Zo heeft Katwijk gemiddeld gezien meer jongeren die jeugdhulp ontvangen.

Het college vindt het belangrijk dat niemand tussen wal en schip valt; het welzijn van inwoners staat voorop. Dit betekent dat er keuzes moeten worden gemaakt. Bijvoorbeeld door minder geld aan onderhoud van gebouwen uit te geven. En door kritisch te kijken naar het takenpakket van de gemeente: welke taken moet de gemeente zelf doen? Is er een deel daarvan dat door andere partijen kan worden uitgevoerd?

Keuzes voorbereid

Een heel pakket aan mogelijke keuzes voor 2020 en verder wordt op dit moment door het college voorbereid. In juni, tijdens de behandeling van de Kaderbrief (een ander instrument om de begroting van de gemeente in de gaten te houden en waar nodig bij te sturen) wordt dit pakket besproken met de gemeenteraad.

Geen leuke boodschap, gemeente moet keuzes maken