Geen bureaucratische rompslomp

MAG n Het is een hele andere manier van subsidiƫren en daar zullen gemeente en de verenigingen, stichtingen en andere organisaties die subsidie ontvangen heel erg aan moeten wennen.

Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

In de Maatschappelijke Agenda (MAG) draait straks alles om meetbare resultaten. Maar dat mag niet leiden tot bureaucratische rompslomp waarschuwde de gemeenteraad vorige week donderdag in een raadsbijeenkomst.

Met de MAG wil het college van burgemeester en wethouders samen met inwoners, ondernemers en maatschappelijke partners 'voor elkaar klaar staan' en 'bouwen aan het Katwijk van morgen', waarin 'iedereen naar vermogen mee moet kunnen doen met de samenleving', zoals het college het verwoordt.

Meetbare effecten

Onderdeel van die MAG is een nieuwe manier van subsidiƫren. Niet meer voor activiteiten, maar op 'maatschappelijke doelen' die meetbaar moeten zijn.

Dat zou kunnen betekenen, dat sommige organisaties geen of minder subsidie krijgen of misschien wel meer subsidie.

De gemeenteraad is over het algemeen positief, maar plaatste vorige week wel enkele kanttekeningen. 'Het heeft een hoge mate van participatie, maar het meten van resultaten is niet makkelijk. We moeten de initiatiefnemers niet opzadelen met bureaucratische zaken', meent Bert Tibben van D66.

Daar wijzen alle partijen op. 'Bureaucratische rompslomp moet vermeden worden', vindt Jan de Vreugd (SGP).

Leon Krijgsman (Hart Voor Katwijk) hamert op duidelijk communiceren en informeren richting de gesubsidieerde organisaties.

Kleine initiatieven

Amber Spek van de PvdA vraagt zich af, hoe houdbaar de doelstellingen zijn als er bezuinigd moet gaan worden. Daarnaast hoopt zij, dat gemeente ook ruimte geeft aan kleine initiatieven. 'We hebben zeker oog voor kleinere organisaties', belooft wethouder Adger van Helden. 'Maar in de MAG moeten we ons ook voortdurend afvragen: wie kan het beste het gewenste effect bereiken.' Bureaucratische rompslomp moet ook in zijn ogen voorkomen worden. 'We moeten niet iets verstikkends opbouwen in de administratie'. De wethouder is er van overtuigd, dat doelen behaald kunnen worden 'als we samenwerken met het maatschappelijk middenveld'. Ook belooft hij de gemeenteraad op de hoogte te houden over hoe het proces verloopt.

De gemeenteraad neemt volgende week donderdag een besluit over de MAG.


Nostalgie bij middag PCOB

Lezing n Tijdens de maandelijkse bijeenkomst van de PCOB afdeling Rijnsburg -Valkenburg was vorige week woensdagmiddag mevrouw Annemarie Fokker te gast.

Zij hield een lezing over de schrijver W.G. van de Hulst en zijn vele boekjes. Haar oma las vaak voor. W.G. van de Hulst, geboren in 1879 in Utrecht werd in 1901 onderwijzer. Hij begon met schrijven in de avonduren en voor de Nederlandse Zondagsschool Vereeniging. Velen zullen rond de kerstdagen een door hem geschreven boekje hebben ontvangen, zoals Willem Wijchers, Voetstapjes in de sneeuw, en Rozemarijntje. Voor de boekjes 'In de Soete Suykerbol' knipte W.G. van der Hulst de stripverhaalplaatjes uit en plakte dat in een schrift. Ook schreef hij een kinderbijbel. Met een daverend applaus wordt de gast met bloemen bedankt. Voor de vaartocht op 28 augustus hebben zich ruim 200 mensen ingeschreven. De volgende contactmiddag is na de zomerstop op woensdag 4 september.