Ook volgens de meest recente peiling blijft de Brouwerstraat een knelpunt. | Foto: archief/CvdS.
Ook volgens de meest recente peiling blijft de Brouwerstraat een knelpunt. | Foto: archief/CvdS. Foto: Carin van der Spijk

Eerste voorlopige uitkomsten maand van de verkeersveiligheid

Verkeer n De gemeente heeft in april inwoners en betrokken organisaties opgeroepen om samen de stand op te maken van de huidige verkeersveiligheid in Katwijk. Veel inwoners hebben hun weg gevonden naar: www.verkeersveiligkatwijk.nl.

Er zijn tijdens de online peiling ruim 900 reacties op de interactieve kaart achtergelaten. Ook hebben inwoners tijdens de straatinterviews hun ideeën en knelpunten met ons gedeeld. En 50 deelnemers van betrokken organisaties zoals de politie, scholen, fietsersbond, wijkraden en Veilig Verkeer Nederland hebben in bijeenkomsten meegedacht over maatregelen voor een verkeersveiliger Katwijk.

Wethouder Rien Nagtegaal: " Verkeer, dat zijn we allemaal zodra we onze voordeur uitstappen. Ik ben daarom oprecht blij met de zichtbaar grote betrokkenheid van onze inwoners en betrokken organisaties. We hebben een goed inzicht gekregen in de huidige verkeerssituatie en zijn samen weer een stap verder, op weg naar een verkeersveilig Katwijk. "

Veel punten en opmerkingen zijn bekeken en geanalyseerd en verwerkt tot eerste voorlopige uitkomsten zoals:

* Positie fietsers op rotondes: wel of geen voorrang? * Veiligheid langzaam verkeer; * Onoverzichtelijkheid door obstakels en chaos door parkeren; * Veiligheid kinderen in de schoolomgeving; * Aanpak van de belangrijkste knelpunten, waarbij vanuit onveiligheid vooral de volgende locaties naar voren zijn gekomen: Biltlaan, Bosplein, Boulevard, Brouwerstraat, Hoofdstraat, Hoorneslaan, Oegstgeesterweg en Tramstraat.

Mini-symposium

Deze week heeft de gemeente een mini-symposium georganiseerd. Het doel is te komen tot een actieplan verkeersveiligheid dat gedragen wordt door de inwoners en professionals en de verkeerssituatie in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg verbetert. Ook wordt de laatste stand van zaken gegeven over de scholenprijsvraag voor het beste verkeersveiligheidsidee.

Het verkeersveiligheidsplan wordt naar verwachting in het tweede kwartaal van 2019 in het college vastgesteld en aan de gemeenteraad verstuurd. Na vaststelling van het verkeersveiligheidsplan door de raad kan worden gestart met de uitvoering van de maatregelen.