Peter Wijnen met op de achtergrond de brug van de A44 over de Rijn. | Foto: archief / Piet van Kampen
Peter Wijnen met op de achtergrond de brug van de A44 over de Rijn. | Foto: archief / Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

Bewoner Voorschoterweg daagt ministerie voor de rechter

n Ministerie wellicht in de fout schadeclaim Rijnlandroute

Valkenburg n 'Een fooi.' Dat noemt bewoner Peter Wijnen de schadevergoeding, die het ministerie van Infrastructuur aan hem wil betalen vanwege waardevermindering van zijn woning. De waardevermindering is het gevolg van de verbreding van de rijksweg A44 als onderdeel van de Rijnlandroute.

Door Adrie van der Wel

De riante woning van Wijnen aan de Voorschoterweg in Valkenburg is naar eigen zeggen enkele tonnen minder waard geworden. Het ministerie kwam met 5.000 euro als doekje voor het bloeden.

Eigen risico

De Raad van State mag nu beoordelen of die 'fooi' goed is berekend. En dat is zeer de vraag, want de Raad toonde zich vorige week woensdag kritisch over die berekening tijdens de zitting in Den Haag.

Allereerst zette de Raad vraagtekens bij het eigen risico dat door de minister is toegepast. Gebruikelijk is dat 5 procent van de waarde van de woning als 'maatschappelijk' risico wordt afgetrokken van de berekende waardedaling. Dus hoe hoger dit eigen risico, hoe lager de schadevergoeding.

Een woordvoerster van het ministerie stelde bij de Raad dat 5 procent eigen risico is toegepast bij de waardedaling van de woning van Wijnen. Het gaat volgens haar om een simpele snelwegverbreding, die bewoners in de omgeving van een snelweg kunnen verwachten als zij daar een huis kopen.

Geluidsoverlast

Wijnen voerde aan dat met het aanleggen van een tweede brugdeel in de A44 over de Rijn de geluidsoverlast fors is toegenomen. Dit nieuwe brugdeel werkt als een klankkast voor de metalen onderligger van het oude brugdeel ernaast. Dat is bij de berekening van de waardedaling vergeten mee te nemen door de rekenmeesters van het ministerie. Intussen is er overleg tussen provincie, gemeente en rijk over wat te doen met dit extra lawaai.

De vraag voor de Raad is nu of dit extra lawaai alsnog moet worden meegenomen in de berekening van de waardedaling van de woning van Wijnen. Verder is het voor de Raad de vraag of het slechts om een 'simpele' snelwegverbreding gaat en of daarom een relatief hoog eigen risico geldt.

Buren uitgekocht

De omgeving van Wijnens woning is ook flink op de schop gegaan. Woningen van buren zijn door het rijk opgekocht en gesloopt. Wijnen had ook wel uitgekocht willen worden, zegt hij. Maar daar paste het rijk voor.

De Raad gaat ook kijken naar de diverse schadetaxaties. Volgens de advocaat van Wijnen komen die op sterk verschillende conclusies uit. En dat geeft zeer te denken. De woordvoerster van het ministerie zei niet te twijfelen aan de taxatie, die door de deskundigen van het ministerie is gemaakt.

'Deze zaak draait niet alleen om geld. Het is ook een psychische zaak'

Wijnen zelf deed bij de Raad een beroep op de rechters om zijn vertrouwen in de rechtsstaat te herstellen. 'Dat is nu tot het nulpunt gedaald. En deze zaak draait niet alleen om geld. Het is ook een psychische zaak.'

De Raad van State doet over zes weken uitspraak.


The Readshop feestelijk geopend

Officieel n Vorige week donderdag ging de The Readshop in haar nieuwe, prachtige grote pand al open voor de klanten.

Afgelopen zaterdag wilden de eigenaren Drees en Marianne Hoek er een extra feestelijk tintje aan geven. Daan de Mooij verzorgde de muzikale omlijsting, kinderen konden leuke spelletjes doen, met Dikkie Dik op de foto en kleurplaten maken. Het was er gezellig en dat vonden de klanten ook. 'Joh, wat ziet het er allemaal mooi en leuk uit Drees', was de spontane reactie van een vrolijke dame bij het binnenkomen van de winkel. Zij was bepaald niet de enige. 'Wij hebben de afgelopen dagen al zoveel positieve reacties gehad', vertelt Drees met een bescheiden glimlach. 'En de koffiehoek vinden ze helemaal geweldig', voegt hij er voldaan aan toe. 'Het is een succes'. Net zoals de verhuizing naar de veel grotere, moderne, ruime en overzichtelijke winkel nu al een succes is.
|Foto: Piet van Kampen.

Afbeelding