Bibliotheek Katwijk gaat door met plannen voor nieuwe huisvesting

Verder n Er is weinig meer gehoord over nieuwe huisvesting voor de Bibliotheek Katwijk, nadat het vergevorderde plan voor de Noordzeepassage onverwachts door het college van burgemeester en wethouders werd afgeblazen.

Maar dat betekent niet dat het plan voor het nieuwe 'Kennis- en Cultuurcentrum' definitief van de baan is.

'Helaas strandde dit huisvestingsproject in het zicht van de haven. Niettemin gaan we moedig en onverdroten door met het maken van plannen voor nieuwe huisvesting', meldt bibliotheekdirecteur Jan Klerk in het jaarverslag over 2018.

Ondanks die tegenslag was de bibliotheek vorig jaar 'actiever dan ooit', laat Klerk weten. 'We gooiden er nog een schepje bovenop en zijn in het najaar gestart met het organiseren van structurele activiteiten overdag. Verder trokken we landelijk aandacht met ons digiTaalhuis. Ondanks de wereldwijd voortschrijdende digitalisering blijkt uit alles dat bibliotheken nog lang niet dood zijn en dat ze voortdurend vernieuwen en in de aandacht te blijven.'

Klerk vestigt in het jaarverslag ook de aandacht op 'prachtige nieuwe multifunctionele bibliotheken', die het afgelopen jaar zijn geopend, zoals in Den Helder (School7), Vught (Petruskerk) en Tilburg (LocHal) en spreekt vervolgens hoopvol uit: 'Is dit ook geen mooi streven voor de gemeente Katwijk?''

In aanloop naar het gestrande project spraken de door de gemeente gesubsidieerde organisaties bibliotheek, muziekschool en volksuniversiteit K&O met elkaar over een intensievere samenwerking. Die samenwerking blijft. 'Door meer structurele samenwerking menen de instellingen beter om te kunnen gaan met de vele uitdagingen voor de komende jaren.'

Er zijn in 2018 minder boeken (-5 procent) uitgeleend en meer e-books (+14 procent). Toch neemt het overgrote deel van de bibliotheekleden nog steeds een gewoon papieren boek (447.000) mee uit filialen. Er werden vorig jaar 21.600 e-books uitgeleend.

Het aantal bibliotheekleden bleef met 18.087 vorig jaar nagenoeg gelijk. Daarvan is 10.236 jonger dan 18 jaar. Die zijn gratis lid van de bibliotheek.


Heb jij net je eerste baby?

Binnenkort n Voor ouders met hun eerste baby tussen 0 en 4 maanden start vrijdagochtend 14 juni bij CJG Rijnsburg een bijeenkomst 'Baby in beeld.

In deze bijeenkomsten praten wij over de ontwikkeling van je baby, contact maken met je baby, huilen, slapen, troosten en alles wat met het kersverse ouderschap te maken heeft. Het biedt ook de mogelijkheid ervaringen uit te wisselen met andere ouders. Kom gezellig samen met je baby. 'Baby in Beeld' bestaat uit 4 ochtenden en kost € 10,- p.p. (ouderparen 10% korting). Aanmelden kan via www.cjgcursus.nl.