Ouderen en geneesmiddelen-gebruik

gezondheid n Bij het ouder worden verandert er veel aan ons lichaam. Niet alleen de zichtbare zaken zoals grijs haar en huidveroudering, ook van binnen verandert er veel. Zo ook de manier hoe het lichaam geneesmiddelen verwerkt als we die innemen.

Deze veranderingen vinden niet bij iedereen hetzelfde. De lever werkt minder effectief waardoor geneesmiddelen veel langzamer afgebroken worden in het lichaam.De nieren gaan minder goed werken waardoor de uitscheiding in de urine ook verminderd is.De hoeveelheid spieren wordt minder, bovendien verandert de verhouding vet en water in het lichaam.

Voor sommige geneesmiddelen betekent dit dat de hoeveelheid in het bloed per ingenomen tablet daardoor ook verandert.Ouderen zijn gevoeliger voor geneesmiddelen die een kalmerende invloed hebben, zij kunnen hier veel heftiger op reageren.

Mensen vanaf 65 jaar gebruiken gemiddeld meer geneesmiddelen dan jongere mensen. Hoe meer geneesmiddelen u gebruikt, hoe groter de kans is dat er in de praktijk problemen zoals bijwerkingen ontstaan. Zeker als u aandoeningen zoals diabetes, astma en hart- en vaatziekten heeft, is er een kans dat u bij het ouder worden problemen krijgt met bijwerkingen van geneesmiddelen.

Gebruikt u veel geneesmiddelen tegelijk? Dan kunt u bij Apotheek Rijnsburg een medicatiecheck laten uitvoeren. Dit houdt in dat al uw geneesmiddelen en eventuele klachten op een deskundige manier worden bekeken zodat u zeker weet dat zij nog steeds samen gebruikt mogen worden. Bovendien krijgt u een advies over handige hulpmiddelen en de beste tijden om uw geneesmiddelen in te nemen.

U bent van harte welkom bij Apotheek Rijnsburg, Graaf Florislaan 9, 071-4079114.