Je hoeft niet naar de Alpe d'Huez om iets te doen voor het goede doel. Je kunt ook naar Almere. | Foto: PR
Je hoeft niet naar de Alpe d'Huez om iets te doen voor het goede doel. Je kunt ook naar Almere. | Foto: PR Foto:

Als kanker je raakt...

stichting n Wie zelf, of bij zijn geliefden, geraakt wordt door kanker stapt in een achtbaan. Spanning en onzekerheid, boosheid, wanhoop of vreugde wisselen elkaar af. Tussen de doktersbezoeken door dringen de vragen zich op. Waarom ik? Waarom moest dit gebeuren? Hoe kan ik verder als er geen verder lijkt te zijn? Stichting 'Als kanker je raakt' geeft, vanuit een christelijke visie, ondersteuning bij levensvragen voor wie geraakt wordt door kanker. Belangrijk hierbij zijn regionale ontmoetingsdagen die een plek zijn om op verhaal te komen.

Mensen die naast iemand staan die geraakt is door kanker, ervaren vaak machteloosheid en het verlangen om iets 'te doen'. Dit kan op 22 juni, dit is de jaarlijkse fietsdag van Sport4hope, een een initiatief van 'Als kanker je raakt'. Het organiserend bestuur komt uit Rijnsburg en zodoende doen er ook dit jaar weer veel Rijnsburgers mee aan de fietstochten. Voor sportfietsers heeft Sport4hope dit jaar een route over de Veluwe van 211 of 132 kilometer over de Heuvelrug. Normale fietsen en elektrische fietsen nemen deel aan een kortere route van 59 kilometer door het Groene Hart. De routes vertrekken vanuit Almere. Op elke route zijn er een aantal posten waar goed voor de deelnemers gezorgd wordt. De route voor gewone fietsen heeft zelfs een stop met koffie en appeltaart op een prachtig terras. Van het inschrijfgeld van €35, - gaat een klein deel naar de kosten voor het organiseren deze tocht, de rest gaat naar 'Als kanker je raakt'. Daarnaast kunnen deelnemers zich laten sponsoren.

Kleinschalig evenement

Rijnsburger Arnoud van Zuijlen over Sport4hope: "Na twintig jaar volleybal te hebben gespeeld, wilde ik een andere sport gaan beoefenen. Op een vrij onverwachte manier is toen het fietsen op mijn pad gekomen. Via mijn werk kwam ik in 2014 in een team van collega's terecht dat meedeed aan Alpe d'HuZes. Bij deze sponsortocht voor KWF Kankerbestrijding beklim je op één dag een aantal keer de Alpe d'Huez, een reus in de Frans Alpen. In mijn kring van collega's en vrienden hebben een aantal mensen iemand verloren aan kanker, soms al op jonge leeftijd. In 2007 overleed mijn eigen vader aan deze ziekte. Ik weet dus goed wat er gebeurt als kanker je raakt. Voor mij is het heel belangrijk dat er continue onderzoek gedaan wordt, zodat er straks niemand meer overlijdt aan kanker. Inmiddels heb ik een aantal keer mee gefietst met Alpe d'HuZes en het fietsen heeft me niet losgelaten. Ik heb een drukke baan en als je niet oppast gaat het werk altijd door. Daarom is het voor mij belangrijk om ook te kunnen ontspannen. Een rondje fietsen is daar een ideaal middel voor. Je kunt ook met een zak chips op de bank gaan zitten, maar die manier werkt voor mij in ieder geval niet. Een aantal jaar geleden werd ik door een vriend, Lourens van Starkenburg, benaderd om mee te doen aan een fietstocht van Sport4hope. Ik heb inmiddels twee keer mee gefietst en de fietsdag is absoluut een aanrader. Het mooie aan Sport4hope is dat het een kleinschalig evenement is dat logistiek gewoon goed in elkaar zit. Meedoen is eenvoudig en je komt tijdens de tocht vanzelf in een groepje fietsers terecht dat hetzelfde tempo fietst, zodat je samen op kunt fietsen. Dat kunnen bekenden uit Rijnsburg zijn, maar net zo goed fietsers uit heel het land. Zo ontmoet je ook mensen van buiten je eigen kringetje. Op de fiets merk je pas echt hoe mooi Nederland is. Het is daarom ook goed dat er een route is voor wie op de gewone fiets mee wil doen. Sport4hope is een laagdrempelige manier om je in te zetten voor een doel dat ik belangrijk vind. Gewoon, een leuke dag plezier hebben en samen fietsen.

Meer informatie en meedoen

Sport4hope combineert een leuke en ontspannen dag fietsen te combineren met je inzetten voor een goed doel. Sport4hope is een kleinschalig en laagdrempelig evenement. In tegenstelling tot grote evenementen is er geen wachtrij of minimaal sponsorbedrag. Meer informatie en inschrijven via de website www.sport4hope.nl.

Ontmoetingsdagen

Op vrijdag 14 juni is er een regionale ontmoetingsdag in Sassenheim. Het thema van de ontmoetingsdag is 'Rouw in mijn hart'. De ontmoetingsdag is bestemd voor iedereen die een dierbare heeft verloren aan kanker of langs een andere manier.
Meer informatie over deze dag vind u op de website
www.alskankerjeraakt.nl.

Afbeelding