Samenwerken in de wijk

zorg n Uw huisarts is het eerste aanspreekpunt voor uw gezondheid en werkt in het 'medisch domein'. Met uw huisarts kunt u problemen met uw gezondheid (of van uw kind) bespreken. Uw huisarts houdt overzicht over de totale situatie van u en uw eventuele gezin.

Daarnaast kan uw huisarts u adviseren, onderzoeken en behandelen of (wanneer dat beter is) u doorverwijzen naar een specialist of een andere zorgverlener (zoals apotheker, diƫtist, fysiotherapeut, psycholoog of thuiszorg). Regelmatig ziet de huisarts patiƫnten met klachten zoals vermoeidheid, somberheid, stress en angstklachten. Soms hebben deze klachten een medische oorzaak, soms ligt de oorzaak bij (psycho)sociale problemen zoals werkloosheid, een ongezonde leefstijl, problemen met familie of buren of gewoon door 'weinig om handen hebben'. Bij zulke problemen zijn andere mensen of instanties betrokken: bijvoorbeeld de partner, kinderen, familie of buren, collega's of leidinggevende, de Belastingdienst of de woningbouwvereniging. De huisarts kan deze problemen niet genezen, maar kan wel samen met u bespreken op welke plek de juiste hulp te vinden is. Deze hulp wordt vaak geboden door de gemeente, het Team Sociale Ondersteuning en het Welzijnskwartier ('het sociale domein').
Bij het Team Sociale Ondersteuning kunt u terecht met vragen op gebied van welzijn, zorg, wonen, geld, werken en dagbesteding. U kunt rekenen op een luisterend oor, goed advies, praktische informatie en ondersteuning. Samen met u kijken ze naar mogelijkheden en bieden oplossingen op maat want iedereen is anders en de ene situatie is de andere niet. De gesprekken met de medewerkers zijn vertrouwelijk. U kunt hier ook terecht met zorgen over iemand anders, bijvoorbeeld uw moeder of uw buurman. Als u dat prettig vindt kunt u zelfs anoniem om hulp vragen. Dingen doen die u leuk of ontspannend vindt, kunnen ervoor zorgen dat u zich lichamelijk beter voelt. Bijvoorbeeld door aan de slag te gaan met een (nieuwe) hobby, te bewegen of door mensen te ontmoeten. Het Welzijnskwartier is een organisatie die zich inzet dat iedereen actief kan meedoen aan de samenleving, ongeacht leeftijd, achtergrond of beperking. Zij organiseren activiteiten in de wijk, op straat, bij scholen, (sport) verenigingen, ontmoetingscentra en jongerencentra. Daarnaast ondersteunen zij ouderen, mantelzorgers en statushouders met praktische hulp (zoals hulp bij de administratie of maaltijdservice) en advies. Om samen zo goed mogelijk de zorg en hulp te bieden die nodig is, werken Zorggroep Katwijk, gemeente Katwijk, het Welzijnskwartier en Zorg en Zekerheid samen. Om deze samenwerking nog intensiever te maken wordt gewerkt aan een gemeenschappelijke samenwerkingsagenda met duidelijke afspraken over wie wat doet. U hoort hier binnenkort ongetwijfeld meer over.