Burgemeester Visser bezocht het diamanten paar afgelopen maandag 6 mei. | Foto: PvK
Burgemeester Visser bezocht het diamanten paar afgelopen maandag 6 mei. | Foto: PvK Foto:

Gerrit en Annie zijn een (h)echt diamanten paar

jubileum n 'Hoi Gerrit'. 'Hoi Annie'. Het waren de eerste woorden tijdens een ontmoeting op de Koestraatbrug waar hun prille liefde ontwaakte. Afgelopen maandag kwam dit te sprake tijdens een terugblik op het leven van Gerrit van Duijn (82) en Annie van Duijn-Ouwehand (80) die op 4 mei hun 60-jarig huwelijksfeest vierden.

Door Piet van Kampen

De in Rijnsburg geboren Gerrit had Annie wiens wieg in Noordwijk stond, al eens eerder in het dorp gezien en zij hem ook maar tijdens die ontmoeting op de Koestraatbrug werd het menens. 'Hij kwam achter me aan en ik heb er geen spijt van gehad' vertelt de goedlachse Annie en Gerrit zei direct en alert erna 'ik zou het zo weer doen'. Het was direct 'kuk' aan en het stel beloofde elkaar eeuwige trouw op 4 mei 1959. Na de huwelijksdag eerst een jaartje ingewoond bij moeder Van Duijn en daarna naar het Moleneind waar dochter Gerry en zoon Aad het levenslicht zagen. In hun latere leven woonden zij ook in de Spinozalaan, de Weegbree en sinds 7 jaar in de Tulpenstraat. 'Helemaal naar onze zin en alles gelijkvloers' klinkt de bruid tevreden. Het paar werd in de loop der jaren ook de trotse groot- en overgrootouders van 5 kleinkinderen en 5 achterkleinkinderen.

Geven is belangrijker dan nemen

Alles samen

Gerrit een Annie hebben tijdens een arbeidzaam leven vrijwel alles samen gedaan. Werken in hun bloemenkwekerij en in bloemenhandel. Annie was in die jaren een van de weinige vrouwen die het vrachtwagenrijbewijs haalde. 'En dat in één keer' vertelt zij trots. Zij reed daarmee de bloemen naar klanten van Gerrit in het Westland toen hij ook in de commissiehandel zat. Later ging hij samen met zijn echtgenote in de boeketterie voor een bedrijf aan de slag. Een druk leven lang in de bloemen met een vakantie er tussendoor naar Gran Canaria. Later ging Annie nog een keer met vriendinnen naar Tenerife en Gerrit met vrienden naar Turkije. Gerrit was mede-oprichter van de buurtvereniging Westhoek en is nog steeds een trouw supporter van Rijnsburgse Boys. Samen met Annie werd in het kerkkoor het hoogste lied gezongen en Gerrit zingt nu nog in het mannenkoor Jeruël waar Annie op haart beurt weer voor de koffie zorgt. Nu slijten zij in alle rust en tevreden hun oude dag, de vrouw des huizes met een spelletje op de laptop en manlief met woordzoekers. Het is een hecht paar met een groot geloof en de liefde en warmte voor elkaar straalt er vanaf. 'Geven is belangrijker dan nemen' is de levenswijsheid van de bruid en de bruidegom 'vindt het een zegen en een unicum om zo lang samen te mogen zijn'.

Het lange samenzijn is inmiddels met de hele familie en vrienden gevierd.'Het was een geweldig feest' blikt het diamanten paar zeer voldaan terug op dit heugelijke moment.


Gemeente gaat percelen Vinkenweg onteigenen

onteigening n In De Katwijksche Post en De Rijnsburger van 25 april stond een grote advertentie van de overheid over het onteigeningen van zeven percelen in Rijnsburg.

De gemeente is al enkele jaren bezig om die gronden in bezit te krijgen, maar tot nog toe zonder succes. Dan blijft er maar één middel over: een onteigeningsprocedure.

Geen minnelijke verwerving

De gemeenteraad besloot op 1 juni 2017 'de Kroon te verzoeken om over te gaan' tot onteigening. De Kroon honoreerde dat verzoek op 5 november 2018. 'Met de rechthebbenden van de voornoemde gronden is overleg gepleegd over minnelijke verwerving. Helaas is het tot op heden niet mogelijk gebleken om er minnelijk uit te komen', staat in nota van het college van burgemeester en wethouders. Op 23 oktober dit jaar komt een onafhankelijke deskundige naar de Vinkenweg om de waarde van de gronden te bepalen. Mits die deskundige tegen die tijd de juiste straatnaam heeft doorgekregen, want in de advertentie wordt steeds de naam Vinkenlaan gebruikt en die bestaat niet.

Zwaar middel

Onteigening is een zeer zwaar middel dat doorgaans alleen wordt ingezet als 'alle middelen uitgeput zijn'. Als grond wordt onteigend, wordt alles wat daar vast op staat eigendom van de overheid. De eigenaar mag door onteigening echter niet achteruitgaan in inkomen of vermogenspositie. De onteigeningsprocedure duurt lang en moet aan zware criteria voldoen, waaronder de poging tot 'minnelijke schikking'. Bovenal moet vast staan dat het algemeen belang aantoonbaar gediend wordt en dat dat belang op geen enkele andere manier gerealiseerd kan worden. Daarnaast is er het zogenoemde 'het recht op zelfrealisatie': als de eigenaar van de grond aannemelijk kan maken dat hij de nieuwe, door de overheid gewenste bestemming zelf wil en kan realiseren wordt de grond niet onteigend. Dat lijkt niet aan de orde: De gemeente heeft die gronden nodig voor het opknappen van het glastuinbouwgebied Kloosterschuur-Trappenberg. Een project van Greenport Ontwikkelingsmaatschappij (GOM), tien jaar geleden opgericht door Katwijk, Hillegom, Lisse, Noordwijk en Teylingen.