Moederdag

Je kan het zo gek niet bedenken of elke dag heeft tegenwoordig een titel. En soms wel meer dan een. Zo is het vandaag, donderdag 9 mei De Dag van Europa. Deze Europadag wordt in de EU-landen sinds 1985 op 9 mei gevierd om stil te staan bij het feit dat op die datum in 1950 de Franse minister Robert Schuman in een ambitieuze verklaring aangaf dat er een supranationale Europese organisatie moest worden opgericht, die later zou uitgroeien tot de Europese Unie. In 1950 vreesde men voor een derde wereldoorlog. In 1985 werd in Milaan besloten om voortaan 9 mei uit te roepen tot de Dag van Europa. Deze dag geniet weinig bekendheid, maar Europese ambtenaren hebben een vrije dag.

Zo heeft Nederland afgelopen week stilgestaan bij 4 en 5 mei. Herdenken van de oorlogsslachtoffers en dan pas de bevrijding vieren.

In Rusland staat men vandaag stil bij de 'Dag van de Overwinning'. Een nationale feestdag. Ook in veel landen die vroeger deel uitmaakten van de Sovjet-Unie en in voormalige 'satellietstaten' is 9 mei een nationale feestdag. Voor de Russen is deze dag een van de belangrijkste feestdagen: het is de dag dat de Russen de overwinning (9 mei 1945) op Nazi-Duitsland vieren.

In Israël staat men vandaag stil bij de Dag van de Herinnering. Ook wel Jom Hazikaron genoemd. 9 mei is een Israëlische gedenkdag waarop de Israëlische doden uit alle Israëlische oorlogen alsmede degene die zijn omgekomen door terroristische acties worden herdacht.

Ook in Italië staat men vandaag stil bij herdenken en noemt men 9 mei Giorno della memoria. In het Verenigd Koninkrijk staan Guernsey en Jersey tijdens deze 'Nationale Dag' stil bij het einde van de bezetting door nazi-Duitsland in 1945 van de Kanaaleilanden.

Dit weekend, de tweede zondag van mei, viert Nederland Moederdag. De Rijnsburgse bloemenhandelaren weten hier alles van en hebben hopelijk een goede verkoop week gehad. Het vieren van het moederschap is al een lang gebruik. In Griekenland deed dit men al lang geleden. Ook de katholieke Kerk vereert Maria, de moeder van Jezus al erg lang. Rond het midden van de negentiende eeuw werd Moederdag voor het eerst gehouden in Amerika. Nadat het in Amerika geïntroduceerd was volgde er vele landen over de gehele wereld. Deze dag staat het verwennen van moeders centraal.

Ook onze kinderen hebben aangekondigd om langs te komen. Of ik verwend ga worden….Ach, ik ga ons kroost verwennen met lekkere hapjes, eten en drinken. En als het weer het toelaat doen we gezellig de barbecue aan. Ik vind het al een feest om met het hele gezin weer eens bij elkaar te zijn. Dat wens ik iedereen toe.

Houdoe.