Katwijk dringt energieverbruik gemeentelijke gebouwen terug

Investeren n Om energie te besparen zijn in de afgelopen jaren het gemeentehuis, de gemeentewerf, de parkeergarages en het Kwadrant al aangepakt. Nu zijn een aantal dorpshuizen, sportaccommodaties en musea aan de beurt.

Betere isolatie, oud glas vervangen door HR++glas, aanbrengen LED verlichting en zonnepanelen. Om de stroom- en verwarmingskosten omlaag te krijgen is wel een investering nodig. Daar staat tegenover dat het bespaarde geld weer geïnvesteerd kan worden in het onderhoud van alle gemeentelijke gebouwen.

In 2050 moet het energiegebruik omlaag zijn gebracht en moeten we zijn overgestapt van fossiele brandstoffen naar duurzamere energieoplossingen. Gemeenten hebben met het oog op het Nationaal Klimaatakkoord afgesproken dat hun eigen gebouwen in 2040 energie neutraal zijn. De gemeente Katwijk wil dit in 4 stappen bereiken:

* In het jaar 2020 minimaal 14% energiebesparing.

* Vóór het jaar 2030 heeft het gemeentelijk vastgoed een energielabel A.

* In 2030 minimaal 49% reductie CO2 t.o.v. 1990.

* In 2040 een energie neutrale en gasloze vastgoedportefeuille.

Wethouder Jacco Knape: "Door het verduurzamen van onze panden, vermindert de uitstoot van broeikasgassen zoals CO2 en zet de gemeente in op het tegengaan van opwarming van de aarde. Het resultaat van de maatregelen die we nu gaan nemen is een lager verbruik van gas (38 %) en elektriciteit (63 %) en CO2 afnamen van 47%. Van de 11 panden stijgen er 9 naar label A en twee naar label B. Hiermee komt de gemeente steeds dichter bij de laatste stap: het realiseren van een energieneutrale en gasloze vastgoedportefeuille in 2040".

De gemeente is eigenaar van 117 panden (112.207 m2) waarvoor jaarlijks zo'n 1,2 miljoen kWh elektra en ongeveer 100.000 m3 gas nodig is. De komende jaren zijn gebouwen aan de beurt die verhuurd worden aan het Sportbedrijf, aan de exploitanten van het dorpshuis Valkenburg, dorpshuis De Burgt in Rijnsburg, het Katwijks museum en huize Callao.

Huurders panden

Alle huurders van de panden zijn positief over het voorstel dat er nu ligt. Van de winst die wordt gemaakt op de energierekening betaalt de huurder 75% aan de gemeente (voor de duurzaamheidsinvesteringen) en mag de huurder 25 % zelf houden. Zo maken we de ingrepen betaalbaar en zorgen voor een positieve financiële prikkel voor de gebruikers.

Maatregelen

Bij de gebouwen worden allereerst de muren en de daken geïsoleerd, daarna de kozijnen in combinatie met dubbel glas. Energiezuinige verlichting LED verlichting en beweging schakelaars zorgen ervoor dat de verlichting alleen nog brandt als er mensen aanwezig zijn. Later komen er zonnepanelen op de daken van de sportaccommodaties, dorpshuizen en musea voor opwekking van groene energie. De zonnepanelen moeten een totale besparing van 439.046 kWh elektra per jaar opleveren. Het uitvoeren van de verduurzamingsmaatregelen wordt zo veel mogelijk meegenomen in het reguliere onderhoud en beheer.

Om de duurzaamheidsmaatregelen te financieren komt het grootste deel van de besparing op de energiekosten van de panden. Een ander deel komt uit de gereserveerde besparingen van eerder genomen duurzaamheidsmaatregelen. Daarnaast kunnen verschillende subsidies aangevraagd worden.

De gemeenteraad besluit over het wel of niet toekennen van het budget dat nodig is. Naar verwachting wordt in juni die beslissing over dit collegevoorstel genomen.


Aanhouding na inbraak

Politie n In de nacht van maandag op dinsdag kreeg Politie Katwijk een melding op De Waal in Rijnsburg van een heterdaad inbraak.

De buren van de melder zouden op vakantie zijn, maar nu kwam er toch een hoop gestommel uit de woning. Ter plaatse stond de voordeur open en stonden er verschillende lampen aan in de woning. Collega's zijn de woning binnengegaan en troffen direct een overhoop gehaald huis aan. Omdat niet bekend was of er nog verdachten binnen waren, hebben de collega's de woning afgezet en in afwachting van de hondenbrigade is daarna de woning weer betreden. Helaas werd in de woning niemand meer aangetroffen...

Ondertussen werd de wijk uitgekamd en daar werd onder verdachte omstandigheden een straat verderop een persoon aangehouden. Bent u getuige geweest van deze inbraak of heeft u afgelopen nacht verdachte omstandigheden gezien, meldt u zich dan als getuige bij ons onder procesnummer: 2019108869.


Organisatie Buitenspeeldag op zoek naar vrijwilligers en sponsoren

Samen n Zin in een gezellige spelletjesmiddag? Ook dit jaar vindt er weer een Buitenspeeldag plaats in de Karel Doormanstraat.

Het kinderfeest vindt plaats op woensdagmiddag 5 juni van 14.00 – 17.00 uur. De organisatie is in handen van Activiteitencommissie Buitenspeeldag – vrijwilligers en Buurtvereniging Bestevaer.

Zoals ieder jaar organiseren we leuke spelletjes en natuurlijk ontbreken de springkussens niet voor kinderen die nog energie over hebben.

Iedere Buitenspeeldag is een succes door betrokken vrijwilligers en sponsoren. De organisatie is dan ook op zoek naar moeders, vaders, 'oudere' zussen, broers en actieve oma's en opa's die willen helpen met de volgende activiteiten:

* Opbouwen van de Buitenspeeldag tussen 13.00 en 14.00 uur;

* Helpen bij de spelletjes en de catering tussen 14.00 en 17.00 uur;

* Afbouw en opruimen tussen 17.00 en 17.30 uur.

Enthousiast geworden? Meld je aan als vrijwilliger of sponsor door een mail te sturen naar sandravdoever@gmail.com.