Een impressie van de tijdelijke oplossing bij Leiden-West. | Foto: pr
Een impressie van de tijdelijke oplossing bij Leiden-West. | Foto: pr Foto: pr

Unieke oplossing naar Amerikaans voorbeeld

n Nieuwe situatie bij de aansluiting Leiden-West

verkeer n Bij Leiden-West (N206/A44) komt tijdelijk een nieuwe verkeerssituatie in de vorm van een gevlochten diamantaansluiting die nieuw is in Nederland. Aannemerscombinatie Comol5 heeft de oplossing bedacht in opdracht van de provincie Zuid-Holland om de aansluiting Leiden-West bereikbaar te houden tijdens de aanleg van de RijnlandRoute.

Vanaf 27 mei sorteert het verkeer gedurende 2,5 jaar eerder links voor op de aansluiting Leiden-West. Hierdoor rijdt het verkeer over een korte lengte aan de linkerkant van de weg. Met behulp van verkeerslichten, belijning, verkeersborden, barriers en zichtschermen tussen de rijstroken wordt het verkeer in goede banen geleid.

Zo'n verkeerssituatie wordt in Amerika al vaker toegepast. Het verkeer hoeft elkaar minder vaak te kruisen. Het gevolg is dat het verkeer tijdens de werkzaamheden aan de RijnlandRoute veilig en goed blijft doorstromen.

Getest op veiligheid

De toepassing van deze verkeersoplossing in Leiden-West is vooraf door een panel van verkeersexperts en weggebruikers getest op veiligheid, overzichtelijkheid en duidelijkheid. Met behulp van een simulatie op www.comol5.nl/leidenwest kan de weggebruiker alvast vier routes van de aansluiting verkennen.

Om de huidige aansluiting naar de tijdelijke situatie om te bouwen, vinden er in de nachten voorafgaand aan de ombouw voorbereidende werkzaamheden plaats. Daarvoor is het aantal rijstroken per richting beperkt in de nachtelijke uren. Meer informatie over de planning van deze ombouw is begin mei bekend.

Definitieve inrichting

Net als nu zijn er in de tijdelijke situatie ook 2 x 2 rijstroken beschikbaar voor gemotoriseerd verkeer. Voor fietsers en voetgangers zijn er aparte paden. Zij worden al sinds medio maart met borden omgeleid.

Op de aansluiting Leiden-West staat het verkeer nu regelmatig vast. Daarom wordt deze, als onderdeel van de RijnlandRoute, opnieuw ingericht.

In de definitieve situatie, vanaf 2022, komen er aparte op- en afritten naar en van de A44 in de verschillende richtingen. Hierdoor worden verkeersstromen zoveel mogelijk gescheiden en kan het verkeer beter doorstromen, dankzij vrije rechtsaf bewegingen hoeft verkeer elkaar minder te kruisen.Voor fietsers komt er een fietstunnel door Leiden-West. Daardoor kunnen fietsers hier in de toekomst ook veiliger en sneller doorrijden.

De RijnlandRoute is een nieuwe weg tussen Katwijk, via de A44, en de A4 bij Leiden. De weg lost huidige knelpunten op en draagt bij aan een betere doorstroming in de regio Holland Rijnland, met name rondom Leiden en Katwijk. De RijnlandRoute wordt gerealiseerd door de provincie Zuid-Holland in samenwerking met Rijkswaterstaat. Ook de aanliggende gemeenten zijn intensief bij de weg betrokken.


Schaamte bij roep om financiële hulp

Grip n op de knip. Schaamte en drempelvrees blijken nog steeds de grote hobbels om hulp te vragen bij financiële problemen.

Dat zei voorzitter Aad van der Hout van Grip op de Knip bij de presentatie van het jaarverslag.

De vrijwilligersorganisatie stond vorig jaar 64 hulpvragers bij. Dat is iets minder dan 2017. Bijna de helft van de aanvragen werd door de mensen zelf gedaan. Sinds de oprichting heeft Grip 522 Katwijkers met schulden geholpen.

Grip probeert op allerlei manieren haar hulp aan te bieden. Zo is er een samenwerking met kerken, met de bedoeling armoede onder de mensen op te sporen en daarmee aan de slag te gaan. Zoals bekend heeft Grip de beschikking over deskundige vrijwilligers, die de financiële administratie op orde kunnen brengen.

Van der Hout stond tijdens de bijeenkomst in het Voorhof in Rijnsburg stil bij het afscheid van Gert Verhoeff. De Katwijker nam afscheid als coördinator. Hij wordt opgevolgd door een drietal, Alex Ramakers, Anneke van der Sluis en Dirk Jan Broer.

Bij de foto: Voorzitter Van der Hout van Grip op de Knip neemt afscheid van Gert Verhoeff. | Foto: pr.

Afbeelding