Na neerleggen bloemenkrans werd een moment stilte in acht genomen. | Foto: pr.
Na neerleggen bloemenkrans werd een moment stilte in acht genomen. | Foto: pr. Foto: pr

ONS adopteert Bevrijdingsmonument

herdenken n Voor de leerlingen van groep 7 van de Oranje Nassauschool (ONS) was het vorige week donderdag een bijzondere dag.

Loco-burgemeester Adger van Helden kwam op bezoek in de klas in verband met het project 'Adopteer een monument'. Het doel van dit project is jongeren meer inzicht te geven in de (lokale) geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en stil te laten staan bij het begrip vrijheid. Na met elkaar over deze onderwerpen te hebben gesproken, ging de groep te voet naar de Johannes Poststraat. Hier staat het Bevrijdingsmonument, dat groep 7 voor een jaar adopteert.

Terwijl de groep zich in een halve cirkel voor het beeld had opgesteld, speelde Anna Veldman, een van de leerlingen uit groep 7, het stuk 'All through the night' op de dwarsfluit. Dit ter nagedachtenis aan de slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. Samen met Adger van Helden werd door twee leerlingen een bloemenkrans voor het beeld gelegd en een moment stilte in acht genomen.

Onder de indruk

Het Bevrijdingsmonument is gemaakt door de Rijnsburgse schilder en beeldhouwer Joop van Egmond, die in het verleden bij de overdracht van het monument wel eens over de betekenis van het beeld kwam vertellen. Helaas is Joop van Egmond vorig jaar overleden.

Adger van Helden wist gelukkig ook veel over de betekenis, zodat hij dit aan de leerlingen kon overdragen. Hij vertelde dat als je naar het beeld in zijn geheel kijkt, je een halve wereldbol met een duif op een groot voetstuk ziet. Als je apart naar onderdelen van het beeld kijkt kun je nog meer zien. Zo herinnert de staalconstructie met de halve wereldbol aan het 'gevangen zijn' in de oorlogsjaren. De halve wereld stond toen in brand. Maar toch brak uiteindelijk de vrede door. De duif staat hier symbool voor. Drie stalen staven wijzen boven het beeld uit naar omhoog; een verwijzing naar God in de hemel met wie wij verbonden zijn. De zware, granieten voet staat voor blijvende vrede. Op de voet staat de tekst: 'Wie vrede en vrijheid wil moet strijden'.

Zichtbaar onder de indruk verliet de groep de herdenkingsplek. Waarschijnlijk zullen zij 4 en 5 mei dit jaar anders en intenser beleven dan voorheen.