Aandacht Stadspark Kwakelwei

Verzoek n De fracties van GemeenteBelangen (GB), ChristenUnie en DURF vragen in een brief aan het college van burgemeester en wethouders om 'aandacht te schenken' aan het Stadspark Rijn Park in het Kwakelwei.

Daarnaast willen ze ook graag dat het college aandacht schenkt aan achttien andere onderwerpen, zoals het vergroenen van privétuinen, Ringpark Katwijk en planten van minibossen.

De drie fracties hebben de brief opgesteld naar aanleiding van de begin maart op initiatief van deze fracties gehouden informatieve bijeenkomst over het nieuw op te stellen groenbeleidsplan.

De brief is opmerkelijk, omdat twee weken na de informatiebijeenkomst Jaap Haasnoot van KiesKatwijk in de gemeenteraadvergadering via een motie de bestemming van de Kwakelwei in Katwijk aan den Rijn probeerde te wijzigen van 'agrarisch' naar 'stadspark'. Die motie kreeg alleen de steun van Hart Voor Katwijk, maar de overige fracties hadden geen goed woord over voor dat initiatief. Die vonden dat overbodig en voorbarig.

Nu komen de drie fracties zelf met een 'verzoek' aan het college om in de startnotitie over het nieuwe groenbeleidsplan aandacht te schenken aan maar liefst negentien onderwerpen, die op de informatieavond ter sprake zijn geweest. Daaronder ook het Stadspark in de Kwakelwei. Het verzoek aan het college is om in de op te stellen startnotitie 'een eerste voorlopige reactie te geven op deze onderwerpen'.

Andere onderwerpen waar de fracties een voorlopige reactie op willen hebben, zijn onder andere: prioriteit aan behoud volwassen bomen; inrichten ecologische verbindingszones en faunapassages; natuurvriendelijke oevers aanleggen en onderhouden; klimaatneutraal en natuurvriendelijk bouwen; privétuinen vergroenen; Ringpark Katwijk; bij nieuwe wijken eerst groen plannen, daarna pas bouwen; herplantplicht verscherpen; groene initiatieven stimuleren; minibossen planten en beleidsdoelstellingen SMART formuleren.

De andere raadsfracties zijn gevraagd de brief aan het college ook te ondertekenen.


Eigenaar van tuindersgebied:

'Prima besluit Raad over Kwakelwei'

Eigenaar n projectontwikkelaar. De politiek heeft met haar besluit om het bestemmingsplan van de Kwakelwei agrarisch te houden en voorlopig niet te wijzigen een 'prima besluit' genomen.

Dat vindt Jan van Duijn van Van Rhijn Bouw, sinds begin dit jaar eigenaar van het tuindersgebied in Katwijk aan den Rijn. 'Laat het maar even rusten.'

Projectontwikkelaars Van Duijn is namelijk samen met zorgorganisatie Marente bezig met een integraal plan voor het gebied van de Kwakelwei en het aangrenzende verpleeghuis De Wilbert. Marente is al wat langer bezig om na te denken over de toekomst van de zorginstelling aan de Overrijn met daarachter onder andere het Heerenschoolbos.

De zorginstelling heeft ideeën om haar zorgvoorzieningen meer te concentreren richting Overrijn en in het gebied daarachter de Franse tuinen terug te brengen, zoals aan het begin van de negentiende eeuw, toen het een opleidingsinstituut van de paters Jezuïeten was. In combinatie met het park de Kwakelwei zou dat samen een stadspark van zo'n 7 hectare kunnen zijn, licht Van Duijn het idee toe.

Hij heeft het college van burgemeester en wethouders uitgenodigd om dat plan toe te lichten. 'We zijn ook benaderd door een aantal politieke partijen, die graag met ons in gesprek willen. Daar staan we natuurlijk voor open, want we hebben niets te verbergen, maar eerst het college.'

De projectontwikkelaar heeft al wel een gesprek gehad met de comité RijnPark, dat zich beijvert om van de Kwakelwei een stadspark te maken. Van Duijn vond het een goed gesprek, waarin geen afspraken zijn gemaakt, maar wel elkaars ideeën zijn gedeeld.