Plattegrond Nieuw Valkenburg, fase 1. | Illustratie: KCAP Architects&Planners
Plattegrond Nieuw Valkenburg, fase 1. | Illustratie: KCAP Architects&Planners Foto: KCAP Architects&Planners

Concept voor nieuw Valkenburg 'nog behoorlijk abstract'

n Inbreng bewoners maakt 'het plan alleen maar beter'

Optreden n De theaterzaal van de musical Soldaat van Oranje in de theaterhangaar op het voormalig vliegkamp was vorige week dinsdagavond nog niet voor de helft gevuld met bezoekers. De aanwezigen kwamen dan ook niet voor het populaire verzetsepos, maar voor de presentatie van het concept stedenbouwkundig plan voor de eerste fase van de toekomstige bouwplannen op dat voormalig vliegkamp.

Waar de musicalbezoekers een wervelde voorstelling voorgeschoteld krijgen met drama en zang door zo'n dertig acteurs en actrices, moesten de bezoekers het deze avond doen met drie sprekers en een powerpoint-presentatie.

Wethouder Gerard Mostert van ruimtelijke ordening en verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het voormalig vliegkamp, liet in zijn openingswoord weten dik tevreden te zijn met de opkomst. 'We willen graag een nieuw dorp toevoegen aan onze gemeente', aldus de wethouder, die de aanwezigen vroeg daar vooral over te blijven meedenken en meedoen. Net als al eerder is gebeurd en dat leverde meer dan 300 reacties op. Die inbreng van bewoners maakt volgens hem 'het plan alleen maar beter'.

Meriam Annali is projectleider Planontwikkeling bij het Rijksvastgoedbedrijf (RVB), eigenaar van het vliegkamp. Zij liet de aanwezigen weten dat de presentatie niet meer is dan een 'plan op hoofdlijnen en niet op straatniveau'. Een plan, waarin hoofdstructuren als water, groen, verkeer en voorzieningen zijn ingetekend. Wie er was om een huis uit te zoeken of zich alvast in te schrijven voor een woning in de nieuwe wijk, kwam dus bedrogen uit. Als alles volgens het uitgestippelde tijdsplan gaat, moet het concept-bestemmingsplan dat jaar al voorliggen bij de gemeente. De eerste woningbouw staat gepland voor 2021; dat is dan 15 jaar sluiting van het vliegkamp.

Centraal parkeren

Jeroen Dirckx, stedenbouwkundige bij bureau KCAP Architecten & Planners, lichtte vervolgens het plan toe. Na de gebruikelijke historische duiding en de hedendaagse positionering van het beoogde bouwgebied, toonde hij een plattegrond die, besefte hij, voor de meesten in de zaal 'nog behoorlijk abstract' is. Op de illustratie veel roze vlakken, doorsneden door groene en blauwe strepen. Het roze geeft de toekomstige woonzones aan, het blauw natuurlijk water en groen de bomen, gras of bebossing.

In het toekomstige woonwijk moeten voetgangers en fietsers voorrang krijgen boven de auto. Dat is in ieder geval een van de vele ambities. Een fijnmazig fietspad moet de bewoners verleiden om eerder de fiets te pakken dan de auto. En niet alle auto's kunnen voor de deur worden geparkeerd, maar moeten naar centrale parkeervoorzieningen, zodat de straten autovrij of autoluw blijven.

Kreken zorgen ervoor dat de nieuwe woonwijk wordt doorstroomd met schoon duinwater. De twee voormalige landingsbanen komen ook in het plan terug. De lange landingsbaan als een ecologische strook, van noordoost naar zuidwest, dwars door het nieuwe woongebied, van de Oude Rijn naar de groenzone bij Wassenaar.

De korte landingsbaan, van noordwest naar zuidoost, vorm een visuele verbinding tussen duinen en Valkenburgse Meer. Langs die verbinding zijn, centraal in het plangebied, onder andere de centrumfuncties voorzien, zoals winkels en een dorpsplein. Het stedenbouwkundig plan toont verder drie mogelijke plekken voor scholen en een kerk.

Hoe de concrete uitwerking wordt van dit 'abstracte plan' en wat er over blijft van de ambities, zal in de komende jaren blijken.


Start Koningsdag met een Dorpsontbijt in De Voorhof

n Leuk om deze feestdag met elkaar te beginnen

Oranje n Vereniging. Heeft u dat nu ook? Het ontbijt dat er vaak bij in schiet, die vijf minuten in bed zijn toch wel heel lekker. Maar op Koningsdag kunt u komen ontbijten tijdens het eerste Dorpsontbijt in De Voorhof.

Wat is er nu fijner dan zo'n dag vol feest en festiviteiten te beginnen met een heerlijk ontbijt, een goede bodem voor de dag. Wij zorgen ervoor dat om 08.00 uur het ontbijt klaar staat. Heerlijke broodjes, beleg, koffie, thee, jus d'orange en natuurlijk een lekker eitje. De tafels staan binnen klaar, maar bij mooi weer kunnen we ook buiten ontbijten. Terwijl de dag gaat beginnen, de deelnemers aan de braderie de kraampjes inrichten en de kinderen na de luilaktocht ook aanschuiven, genieten van al het lekkers.

Om een beeld te krijgen van het aantal deelnemers vragen wij u om u alvast aan te melden via www.ovrijnsburg.nl/aanmelden/. De kosten voor het ontbijt zijn € 5,00 of € 2,50 voor kinderen. Voor leden van OV Rijnsburg zijn de kosten € 2,50. Het bestuur hoopt u te mogen ontvangen tijdens het Dorpsontbijt.

Ballonnenwedstrijd dit jaar anders dan anders

Voorafgaande aan de aubade (9.30-10.00 uur m.m.v. Flora Brass) is er de ballonnenwedstrijd. Maar deze is anders dan anders. Wil je weten hoe? Kom dan kijken op het Burgemeester Koomansplein. Aansluitend kunt u de vrijmarkt bezoeken.