Gemeente start Erfgoedplatform

meepraten n Bent u geïnteresseerd in het erfgoed van Katwijk en wilt u kennis delen en samenwerken met anderen om initiatieven rondom erfgoed van de grond te krijgen?

Kom dan dinsdagavond 9 april naar de startbijeenkomst van het Erfgoedplatform. Om 19.30 bent u van harte welkom in de Burgerzaal van het gemeentehuis (inloop vanaf 19.00 uur). Aanmelden kan uiterlijk tot 6 april via erfgoed@katwijk.nl.

Het Erfgoedplatform is een plek waar organisaties, ondernemers, inwoners en de gemeente informatie en kennis kunnen delen over het erfgoed van Katwijk. "Ik ben erg blij om met deze bijeenkomst het Erfgoedplatform officieel te kunnen starten. Door samen te werken met andere geïnteresseerden kunnen we ideeën laten uitgroeien tot mooie initiatieven. Allemaal met hetzelfde doel: het versterken van de historische identiteit van onze gemeente", aldus wethouder Jacco Knape.

Er zullen regelmatig bijeenkomsten worden georganiseerd door het Erfgoedplatform. Daarnaast worden initiatieven ontwikkeld en uitgevoerd. Hierbij wordt steeds een koppeling gezocht met maatschappelijke doelstellingen op het gebied van samenleving, cultuur, economie, toerisme en omgevingskwaliteit. Naast bijeenkomsten wil de gemeente ook graag online met geïnteresseerden ideeën over erfgoed uitwisselen. Tijdens de startbijeenkomst wordt samen met de aanwezigen bekeken hoe dit vorm te geven.


Raad debatteert over Financiën en referendumverordening

Politiek n Volgende week donderdag, 11 april, vergadert de gemeenteraad, vanaf 19.30 uur, in het gemeentehuis. De raad debatteert onder andere over de Maatschappelijke Agenda, de financiële ontwikkelingen, een initiatief voor een referendumverordening en extra krediet voor duurzaamheidsleningen.

De Maatschappelijke Agenda verwijst naar de belangrijke en concrete vraag: welke sociale vraagstukken pakken we als eerste aan? Wat vraagt nu om actie als het gaat om onze jeugd, onze ouderen? Aan welke problemen geven we voorrang? De gemeenteraad neemt over een aantal weken een besluit over de Maatschappelijke Agenda en wil eerst graag weten hoe de inwoners en organisaties hierover denken. Zij zijn nadrukkelijk uitgenodigd om mee te praten in de vergadering van 11 april. Aanmelden kan tot woensdag 10 april, 16.00 uur, via een mail naar griffie@katwijk.nl of telefonisch 071-4065302.

Debat

De raadscommissie voert diverse debatten, over:

Maatschappelijke Agenda 2019-2023 (19.45 – 21.15 uur)

Initiatiefvoorstel referendumverordening (19.45 – 20.30 uur)

Extra krediet duurzaamheidsleningen (20.30-21.15 uur)

Financiële ontwikkelingen (21.15 – 22.00 uur)

Inzet jeugd vanwege verdwijnen regionale solidariteit (21.15 – 22.00 uur)

Meerjaren Perspectief Grondexploitaties (MPG) 2019 (22.00-22.30 uur)

Kredietverstrekking vaarverbinding Noordwijkerweg (22.00-22.30 uur)

Besluiten

De raad neemt na 22.30 uur besluiten over:Voorbereiding verkoop Ambachtsweg 2 en verlegging fietspad; December circulaire 2018; instellen reserve aardgasvrije wijken; Inzet beschermd wonen en maatschappelijke zorg door decentralisatie; Wijziging Verordening maatschappelijke ondersteuning 2015

Inspreken

Aanmelden om gebruik te maken van het spreekrecht is niet verplicht, maar wel aan te raden, omdat de vergadering dan beter kan worden voorbereid. Aanmelden kan ook aan het begin van de vergaderingen. Vooraf aanmelden kan via een mail naar griffie@katwijk.nl of telefonisch 071-4065302. Bij de besluitvorming is inspreken niet meer mogelijk.

Belangstellenden zijn welkom om te komen luisteren; daarvoor is aanmelding niet nodig. Alle vergaderingen zijn live te volgen via katwijk.raadsinformatie.nl. RTV Katwijk zendt de vergaderingen in de raadzaal uit.


Duurzaamheidsfonds voor leningen en energieadvies

Inwoners n Organisaties en verenigingen in Katwijk kunnen voor een duurzaamheidslening en energieadvies subsidie aanvragen via het duurzaamheidsfonds van de gemeente.

De afgelopen jaren was er flinke belangstelling voor deze duurzaamheidslening. In 2017 waren er 57 aanvragen; vorig jaar 49 en in de eerste twee maanden van dit jaar al 18 aanvragen.

Wethouder Jacco Knape: 'Er zijn genoeg mensen die bereid zijn om te investeren in het nemen van energiebesparende en energie opwekkende maatregelen aan hun woning of gebouw. Het is belangrijk om deze inwoners, bedrijven of verenigingen financiële steun te geven. Daarom stelt het college de gemeenteraad voor om voor de duurzaamheidsleningen opnieuw ruim 1 miljoen euro beschikbaar te stellen. Hiermee maken we de stap naar een duurzaam gebouw of woning kleiner.'

Een duurzaamheidslening vraagt u als huiseigenaar aan voordat de energiebesparende maatregelen aan uw woning zijn uitgevoerd. Maar ook als Vereniging van Eigenaren (VVE), schoolbestuur, non-profitorganisatie (bijvoorbeeld sportvereniging) 0f huurder kunt u ook een lening aanvragen voor verduurzaming van uw gebouw. Op www.katwijk.nl/duurzaam staan in het digitale formulier de maatregelen waarvoor u de lening kunt aanvragen. De lening is minimaal 2.500 euro en maximaal 25.000 euro voor huiseigenaren en 50.000 euro voor de overige aanvragers.