Bij het monument worden bloemen gelegd. | Foto: pr.
Bij het monument worden bloemen gelegd. | Foto: pr. Foto: pr

Leerlingen De Schakel adopteren monument

Verzet n De leerlingen van groep 8 van De Schakel hebben afgelopen maandag het verzetsmonument geadopteerd aan het burgemeester Koomansplein in Rijnsburg.

Op deze ochtend kwam de wethouder de heer R. Nagtegaal eerst een bezoek brengen aan de klas en heeft met de leerlingen gesproken over de oorlog en het verzet. Daarna gingen de leerlingen met hem naar het monument in Rijnsburg en hebben daar een bloemstuk neergelegd. De Schakel heeft de adoptie overgenomen van de leerlingen van de Kon. Emmaschool. Zij hebben het afgelopen jaar 'zorggedragen' voor dit monument. Dit monument herdenkt de inwoners van Rijnsburg die betrokken waren bij het verzet in de Tweede Wereldoorlog.

Groep 8 volgt het onderwijsproject 'Adopteer een monument' van Comité 4 en 5 mei. Het project geeft de leerlingen meer inzicht in de wezenlijke waarden van het begrip 'vrijheid'. Ook is er aandacht voor historische en actuele ontwikkelingen die een bedreiging vormen voor de fundamentele waarden van onze democratie.


n Jeugdschaatsers sluiten winterprogramma af

Kracht n Een aantal jeugdleden van de RIJC en Voorwaarts hebben vorige week hun winterprogramma van de krachttraining op speciale wijze afgesloten.

Na 6 maanden intensieve krachttraining in de wintermaanden, waarbij de accenten werden gelegd op de kracht, core en lenigheid dat speciaal gericht was op het schaatsen, werd de wintertraining afgesloten bij Olympia. Na het gezellige kwartiertje in het clubgebouw van het IJswaerd, waar de appelpunt met slagroom een goede brandstof was voor het verdere programma. Daarna werd er een uur intensief gespind op inspirerende muziek, waarbij alle calorieën werden verbrand.

Op 8 mei van 19.00 tot 20.00 uur begint het zomerprogramma, waarbij de training op het ijsveld centraal staat. Het krachthonk is dan opgeknapt en voorzien met o.a. nieuwe trainingsmateriaal. Iedere enthousiaste schaatser uit Rijnsburg, Katwijk en Valkenburg van 10 tot 16 jaar is van harte welkom.


6.800 zakken gratis compost en 1.060 kilo aan stenen

Afhalen n Het was zaterdag een drukte van belang bij de Milieustraat in 't Heen in Katwijk. Niet om allerlei afgedankte spullen weg te brengen, maar om gratis compost op te halen.

Ondanks de oproep van de gemeente om vooral met de fiets te komen, was het vooral druk met auto's. In totaal 80 liter compost vervoeren op een fiets, bleek toch wat lastig. Zeker in combinatie met de actie om maximaal vijf tuintegels gratis in te leveren. Dat leverde 1.060 kilogram aan stenen op. Om het belang van groen nog meer te benadrukken, kregen de bezoekers ook nog een gratis plantje mee naar huis. Om te planten met de gratis compost.

De compost is van afvalverwerker Meerlanden die in deze regio werkzaam is. Meerlanden telde zaterdag in totaal in de regio ruim 13.000 bezoekers. Er werden in totaal 55.000 zaken compost uitgereikt. 'Voor dit aantal was 1.250.000 kilo ingezameld GFT uit de regio nodig.'

Met het gratis uitdelen van compost bedanken Meerlanden en gemeente de burgers voor het gescheiden inleveren van het groente-, fruit- en tuinafval (GFT).

'Het wordt namelijk steeds duurder om restafval af te voeren. Omdat GFT relatief zwaar is, is het belangrijk om dit van het restafval te scheiden, zodat de kosten niet verder oplopen. GFT is bovendien een belangrijke grondstof; er wordt biobrandstof en compost van gemaakt', meldt de gemeente.

In de rij voor gratis compost. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde