Meer handhavers voor verkeer in de wijken

Ingezonden n GB Katwijk. Een grote ergernis in onze wijken is de verkeersoverlast. Dat is een verzamelnaam voor parkeeroverlast, hardrijders en overmatig verkeersgeluid van hard optrekken en veranderde of kapotte knalpijpen.

In dertig kilometer zones rijden veel chauffeurs te hard. Zij weten dat de politie daar bijna nooit controleert. Hun hoge snelheid zorgt voor overlast en gevaarlijke situaties doordat kinderen, fietsers of ouderen er niet op bedacht zijn.

GemeenteBelangen pleitte daarom 28 maart in de raad voor het aanstellen van BOA's. Dat zijn buitengewone opsporingsambtenaren. Katwijk heeft namelijk alleen GOA's. Dat zijn gemeentelijke opsporingsambtenaren maar die mogen geen boetes uitschrijven voor verkeersoverlast. Daarvoor zijn BOA's nodig. Buitengewone opsporingsambtenaren zijn bevoegd om snelheidscontroles uit te voeren, chauffeurs van brommers, motoren en auto's te bekeuren als die onnodig veel lawaai maken en voertuigen te laten herkeuren als de knalpijp kapot of veranderd is. Maar alleen de politie mag BOA's in dienst hebben. De burgemeester heeft daarom na aandringen van GB, PvdA en D66 toegezegd in gesprek te gaan met de politiecommandant. De gemeente zou de kosten van het in dienst nemen van BOA's kunnen vergoeden. GB rekent op een spoedig antwoord.


Mindervalide toiletten ook op zondag toegankelijk

Ingezonden n CDA Katwijk. Vorige week hebben het CDA en de PvdA in de gemeenteraad via een motie gepleit voor openbaar toegankelijke mindervalidetoiletten op zondag.

De motie werd ondertekend door DURF, VVD en Hart voor Katwijk en door de gehele raad aangenomen. Tijdens een eerdere raadbijeenkomst rond het thema toegankelijkheid kwam het onderwerp sterk naar voren en werd er gesproken van een schrijnende situatie. In de motie verzoeken zij het college een pilot te houden waarbij het voor mindervaliden toegankelijk moet worden om gebruik te maken van het toilet in de parkeergarage onder de boulevard en de effecten na zes maanden te evalueren. CDA-Zorgwoordvoerder Jacco van Duijn: "Op zondag zijn er in Katwijk aan Zee weinig openbaar toegankelijke mindervalidetoiletten beschikbaar en de parkeergarage is een centrale plek die zich goed leent voor een openbaar toegankelijk toilet." PvdA fractievoorzitter Matthijs van Tuijl: "Als PvdA zijn we erg blij dat er weer een stapje is gezet in de richting van een toegankelijkere gemeente!"