Afbeelding
Foto: pr

Kom in de hal van Werkgroep de Ruyter

Hulp n Al ruim 30 jaar zorgt stichting Werkgroep de Ruyter uit Rijnsburg voor hulp aan instellingen en mensen in de armste gebieden van Oost-Europa. In die jaren is De Ruyter uitgegroeid tot een betrouwbare Diaconale hulporganisatie, actief in Oekraïne, Roemenië en Kosovo.

Diaconie is een van de kern-opdrachten van de kerk en heeft alles te maken met het omzien naar en dienen van de medemens, waar ook ter wereld. Arm, straatarm is een groot gedeelte van de bevolking in Oost-Europa en de transporten met hulpgoederen naar de regio zijn er meer dan welkom. Vorig jaar waren er dat maar liefst 23 en werd ruim 320 ton aan hulpgoederen overgebracht. Ze worden door de bevolking, zo blijkt vaak uit onthutsende foto's, in grote dankbaarheid in ontvangst genomen. De hulptransporten worden verreden tussen half maart en half oktober en bevatten naast de eerste levensbehoeften zoals kleding en voedsel, ook schoolartikelen, schoolmeubilair, ziekenhuisbedden e.d.

Armoede

In Oost-Europa heerst armoede en worden veel mensen door de overheden aan hun lot overgelaten. Veel gebouwen zijn verwaarloosd en corruptie viert er hoogtij. De elite verrijkt zich er voortdurend, ondanks talrijke beloftes om het leven voor iedereen wat aangenamer te maken. Het gemiddeld maandinkomen bedraagt er nog geen 300 euro en de helft daarvan gaat, zeker gedurende de koude wintermaanden, op aan energiekosten. Hulp uit Nederland is en blijft heel hard nodig. Werkgroep De Ruyter weet dat en zorgt d.m.v. geld en goederen voor de wederopbouw en renovatie van scholen en ziekenhuizen en probeert op allerlei manieren de leefomstandigheden te verbeteren. De basis is om de mensen niet alleen te steunen en te helpen maar ook te leren wat zij zelf kunnen ondernemen.

De Ruyter heeft de afgelopen decennia in Oost-Europa diverse projecten opgezet waaronder gaarkeukens voor het uitdelen van voedsel aan de allerarmsten. Heeft de bevolking geholpen met het opstarten van een boerderij en geleerd hoe deze te exploiteren. Met steun van De Ruyter is ook een weeshuis en ziekenhuis opgeknapt en een school herbouwd. Al die projecten realiseren kost natuurlijk geld, veel geld. De stichting is daarom bijzonder blij met de financieel steun afkomstig van bedrijven, particulieren en kerken. Er zijn er meer dan 100 actief betrokken bij organisatie.

Iedere eerste zaterdag van de maand staat er een hulpgoederen inzamelvrachtwagen geparkeerd op het Hoftuinplein. Daar brengen steeds meer Rijnsburgers zakken vol met kleding, schoenen en ander hulpgoederen naar toe. Niet alleen Rijnsburgers brengen hulpgoederen, steeds vaker zijn dat ook bedrijven, ziekenhuizen en scholen. Bedden, rollators, schoolmeubilair, deze vaak afgeschreven materialen zijn altijd meer dan welkom. Ook worden er gedurende het jaar acties georganiseerd voor luiers, billendoekjes, schoolmateriaal en speelgoed. De goederen worden door enthousiaste vrijwilligers gesorteerd en later tijdens de inpakdagen klaar gemaakt voor transport. Drie eigen opleggers duidelijk herkenbaar als hulptransportwagen worden daarna richting Oost-Europa gestuurd. Een vaste groep chauffeurs verzorgen samen met mensen die ook eens graag mee willen rijden deze transporten. Eenmaal op bestemming aangekomen worden de goederen overgedragen aan de hulpverleners te plaatse, vaak wordt ook meegeholpen met het vervoer van de goederen naar de gezinnen.

Open hal

Zaterdag 6 april tijdens Kom in de Kas zet De Ruyter de deuren van de hallen waar vanuit wordt gewerkt wagenwijd open voor het publiek. Op weg naar het tuinbouwgebied Kloosterschuur komt u er langs en kunt u er tussen 10 en 14.00 uur natuurlijk hulpgoederen afgeven maar ook rondkijken en kennis maken met de mensen achter de Ruyter. Er is koffie met iets lekkers en voor de kinderen limonade en een luchtkussen. Parkeren kunt u op het eigen terrein. De hallen van De Ruyter vindt u op de Vinkenweg 7, hoek Noordwijkerweg.

Meer weten over het werk van De Ruyter? Scan de QR code.