De Nuna 9 weegt slechts 140 kg. | Foto: P. van Kampen.
De Nuna 9 weegt slechts 140 kg. | Foto: P. van Kampen. Foto: Piet van Kampen

Valkenburgse student demonstreert zonneauto Nuna

Futuristisch n Vorige week donderdag was Féres Hassan, woonachtig in Valkenburg, even terug op het Adelbert College in Wassenaar, de school waar hij studeerde voordat hij naar de TU in Delft de studie werktuigbouwkunde ging volgen. Samen met teamgenoten Jens en Willem van het Vattenfall Solar Team demonstreerde hij de Nuna 9, een op zonenergie voortbewogen futuristische auto.

Door Piet van Kampen

Dat op korte termijn de met bewondering bekeken auto op 's lands wegen zal rijden is wellicht verre toekomstmuziek.

In Australië is het echter geen nieuws meer. Daar rijden de zonneauto's al een aantal jaren een proeftraject tussen Darwin en Adelaide, een traject van ruim 3000 kilometer. Het TU team won al 7 keer de wereldtitel met hun jaar in- jaar uit- verbeterde modellen. Momenteel bouwt een team van 16-man aan de nieuwste versie, de Nuna X. 'Dit model is weer innovatiever met nieuwe technische snufjes en nog aerodynamischer', licht Hassan toe. 'Het materiaal is zeer licht en bestaat uit vezels. Het is een combinatie van duurzaamheid en techniek. De auto kan een maximum snelheid van 135 kilometer bereiken'.

Deze snelheid zal niet altijd worden gehaald omdat er op de route ook door steden wordt gereden. De auto weegt in totaal 140 kilo en biedt slechts plaats aan de bestuurder. Deze mag niet te groot zijn anders past deze niet in de 'cockpit'. Bovendien mag hij niet te zwaar zijn. Aan Hassan gaat de eer voorbij om het voertuig tijdens de titelrace te mogen besturen. 'Ik ben helaas te groot', zegt hij met een veelbetekenende glimlach. Tijdens de race zal er wisselend met drie 'piloten' worden gereden. Op 13 oktober 2019 zal de race starten. Tijdens de trip slapen de studenten langs de weg. 's Nachts wordt er uiteraard niet gereden want dan vangt de auto geen zonenergie op. Voor Hassan zelf is het de eerste keer dat hij dit uitdagende avontuur met zijn team aangaat. 'We gaan proberen de achtste wereldtitel te pakken', blikt hij reikhalzend vooruit. Er zal dan wel afgerekend moeten worden met concurrenten uit onder andere Japan, Amerika en uit eigen land de studenten van de TU Twente.

Presentatie

De scholieren van het Adelbert College bekeken de Nuna9 uiteraard nauwkeurig nadat Hassan een uitleg over de bouw en de techniek van het futuristische voertuig had verzorgd. Hij vertoonde een film over een eerdere trip van zijn collega's met de Nuna 9. Daarbij ging er toch een wereld voor hen open. De wereld waarin met zonenergie veel valt te bereiken. De Nuna is er een voorbeeld van.


April maand van de verkeersveiligheid

n Samen op weg naar een verkeersveiliger Katwijk

maatregelen n In de maand april gaan we samen op weg naar een verkeersveiliger Katwijk. De gemeente wil samen met inwoners en betrokken organisaties de stand opmaken van de huidige verkeersveiligheid in Katwijk. De gemeente zal vervolgens vanuit deze analyse een concreet maatregelenpakket opstellen.

Wethouder Rien Nagtegaal: 'Iedereen wil veilig kunnen wandelen, fietsen en autorijden. Maar wat is daar nog voor nodig? Ik hoor graag van onze bewoners waar zij problemen ervaren en zien in het verkeer en waarom dat zo is! Dan krijgen we beter inzicht in de huidige situatie in onze gemeente en kunnen we met elkaar maatregelen bedenken om de situatie te verbeteren en veiliger te maken.'

Online peiling

Alle inwoners kunnen van 1 t/m 23 april naar www.verkeersveiligkatwijk.nl en via een interactieve kaart aangeven waar in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg de belangrijkste verkeersveiligheidsknelpunten zich bevinden. Het werkt eenvoudig door in te loggen, een locatie aan te klikken en een opmerking achter te laten. Ook kunnen hier overige ideeën en informatie m.b.t. verkeersveiligheid met ons worden gedeeld: Wat gaat er al goed en wat kan beter?

Straatinterviews

Op donderdag 18 april houdt het verkeersveilig Katwijk team in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg straatinterviews en spreken zij met inwoners onderweg:

* 12.00-13.30 uur: van Multifunctioneel Centrum de Burgt naar winkelcentrum De Hoftuin in Rijnsburg

* 13.45- 15.15 uur : van gemeentehuis, de Bestevaerstraat, Voorstraat, Baljuwstraat naar Princestraat in Katwijk, waar ook wethouder Rien Nagtegaal spreekt met bewoners en luistert waar zij verkeersknelpunten ervaren

* 15.30-17.00 uur: van het Dorpshuis richting winkels en zorgcentrum in Valkenburg

U kunt vanaf deze week ook schriftelijk uw verkeersveiligheidsknelpunten aangeven. Er liggen ansichtkaarten met een antwoordnummer voor u klaar in de centrale hal van het gemeentehuis in Katwijk, in het Dorpshuis in Valkenburg en in de Burgt in Rijnsburg.

Het beste idee

Wij roepen scholen op om in de maand april hét beste verkeersveiligheidsidee om het verkeersgedrag te verbeteren met ons te delen. Het is goed om kinderen en jongeren op deze manier actief te betrekken bij de verkeersveiligheid in hun directe schoolomgeving. Het leukste, meest innovatieve idee wordt door de gemeente samen met de school ook echt uitgevoerd. Scholen ontvangen hiervoor binnenkort een uitnodiging met informatie over de spelregels en voorwaarden.

Aanvullend op de (online) peiling en de straatinterviews organiseert de gemeente op dinsdagmiddag 14 mei een mini-symposium met professionals en sleutelfiguren zoals politie, scholen, wijkraden, Fietsersbond, Veilig Verkeer Nederland, afdeling Katwijk. De deelnemers kunnen hier input leveren op de knelpunten en op mogelijke gedrags- en infrastructurele maatregelen.

Het verkeersveiligheidsplan wordt naar verwachting in het tweede kwartaal 2019 in het college vastgesteld en aan de gemeenteraad verstuurd. Na vaststelling van het verkeersveiligheidsplan door de raad kan worden gestart met de uitvoering van de maatregelen.