Maatschappelijke Agenda 2019-2023

Gemeenteraad n Vertrouwen geven en loslaten.

In de gemeente Katwijk moet iedereen naar vermogen mee kunnen doen met de samenleving. Hiervoor is het nodig dat gemeente, inwoners, ondernemers en maatschappelijke partners samenwerken.

Met elkaar is een agenda opgesteld over wat nodig is aan zorg, werk, opgroeien en ontwikkelen. Op die manier is er een Maatschappelijke Agenda ontstaan waarin de gemeente partner is, om zo met anderen te bouwen aan het Katwijk van morgen.

Participatie

Het afgelopen jaar zijn er verschillende bijeenkomsten geweest waar inwoners hun ideeën konden plaatsen. Wethouder Adger van Helden noemde dit een uitgebreid participatie traject waar wel 125 mensen bij betrokken waren. 'Daarom vind ik het heel zuur dat er nu niemand is om in te spreken', liet mevrouw A. Kuijt (CU) weten. 'Mijn indruk is juist dat mensen zich erg gehoord voelen. Daarom zijn ze er niet. Dat kan ook een conclusie zijn', vond de wethouder.

Bij de presentatie van de Maatschappelijke Agenda noemde ambtelijk medewerker mevrouw Hermans de Maatschappelijke Agenda een mooie mijlpaal. 'Het is een lang proces geweest, maar het is niet het einde. Er ligt nu een werkwijze.'

Ambities omzetten in opdrachten

Belangrijk hierbij is om van ambitie naar opdracht te gaan. De Maatschappelijk Agenda bestaat uit een vijftal opgaven: sociale veiligheid, gezondheid, zorg en ondersteuning, kinderen en jongeren en meedoen. Dit vergt een nieuwe manier van werken. Het realiseren van deze doelen wil de gemeente samen doen met partners, zoals burgers, verenigingen en instellingen. Hierbij is verbinding en ontmoeting essentieel. De uitdaging is om van ambitie naar opdracht te komen.

In eerste instantie gaat de gemeente aan de slag met de zogeheten 'Koplopers'. Dit is een groep bestaande uit een dwarsdoorsnede van de gemeente Katwijk: van schooldirecteur tot maatschappelijk medewerker, van ontwikkelaar tot de voorzitter van de wijkraad en van de museumdirectie tot aan de bestuurder van de woningcorporatie.

Ook wordt er een databoek opgesteld. Hierin kan de gemeente de indicatoren onderbouwen en zodoende vroegtijdig signaleren. Hiervoor wordt een speciale dataspecialist aangesteld. Wethouder van Helden liet weten dat de gemeente op deze manier gedurende het proces kan bijsturen. 'We zien dat er beweging inzit en kunnen indien nodig ingrijpen.'

De raadsleden zien budgetten terug in de begroting en jaarrekening. Zo kan de raad beter sturen en hebben ze inzicht in de uitgaven van de verstrekte subsidies.

'Maar wat gebeurt er als de subsidie is verstrekt en doelen zijn bereikt', vroeg S. Spek (Durf) zich af. 'Wij stellen een bepaalde ambitie vast en als deze is bereikt kunnen we met elkaar bespreken of we het niveau voldoende vinden. Het kan dus ook eindigen en op deze manier kunnen we tijd en energie ergens anders in steken', legde Van Helden uit.

Hij voegde er aan toe dat de meeste doelen niet zomaar in een jaar worden gehaald: 'Daarom stellen we een agenda op voor vier jaar met daarin afspraken volgens een indicator. Het gaat om vertrouwen geven en loslaten. Met elkaar afspraken maken om samen iets te bereiken. Het is een wisselwerking.'

De gemeente stelt een sociaal makelaar aan om verbinding te leggen tussen organisaties en zo de afgesproken ambities in de gaten te houden.

Donderdag 11 april spreekt de gemeenteraad weer over deze Maatschappelijke Agenda. Na dit debat zal de Maatschappelijke Agenda uiteindelijk worden vastgesteld.