Op enkele locaties in Katwijk zijn blindegeleidenlijnen, zoals bij het gemeentehuis. | Foto: SKvD
Op enkele locaties in Katwijk zijn blindegeleidenlijnen, zoals bij het gemeentehuis. | Foto: SKvD Foto: pr

Bewustwording van toegankelijkheid

Vervolg n Naast de raadsleden zijn ook de Participatieraad, Platform Gehandicaptenbeleid en Visio aanwezig. De laatste twee geven een presentatie over wat zij zoal tegenkomen als het gaat om toegankelijkheid.

Frank Schneider van Platform Gehandicaptenbeleid laat iedereen een afgeplakte bril opzetten met een miniem rechthoekig open stukje, waar je amper doorheen kunt kijken. 'Voor de bewustwording', zegt Schneider. Want bewustwording over waar mensen met een beperking mee te maken krijgen, is volgens het Platform zeer belangrijk.

Schneider laat aan de hand van foto's zien waar in de openbare ruimte de aandacht voor toegankelijkheid wel en niet goed is toegepast. Het informatiebord in het gemeentehuis vindt hij een goed voorbeeld: groot en duidelijk. Minder enthousiast is hij over de zogenaamde sluishekken.

Frouck de Boer van Visio, voor mensen met een visuele beperking, vraagt onder meer aandacht voor de blindegeleidenlijnen op stoepen. 'Als je minder goed ziet, is het bijna een marathon om van a naar b te komen.' Dat wordt nog ingewikkelder als er obstakels staan op die blindegeleidenlijnen, zoals plantenbakken, fietsenrekken of een paal.

Hoewel wethouder Van Starkenburg aangeeft, dat toegankelijkheid in alle plannen vanaf het begin meegenomen moet worden, wil Matthijs van Tuijl van de PvdA meer informatie over het hoe, wat en waar. De wethouder doet onder meer de toezegging om meer inzicht te geven in hoe het college het thema toegankelijkheid oppakt en uitvoert.