Meeuwen vooral NIET voeren. | Foto:  CdM.
Meeuwen vooral NIET voeren. | Foto: CdM. Foto: Cor de Mooy

Geef meeuwen geen kans

Overlast n We gaan de zonnige periode van het jaar tegemoet. Een mooie tijd, maar helaas begint dan ook de meeuwenoverlast. Vooral in het centrum en het havengebied van Katwijk aan Zee. Door afval op de grond, het eten van een ijsje of vis en het voeren van meeuwen kan flinke overlast ontstaan.

Elk jaar informeert de gemeente Katwijk haar inwoners en bezoekers over de beste manieren om meeuwenoverlast te voorkomen.

Meeuwen worden beschermd door de Wet Natuurbescherming. Tot 2018 heeft de gemeente een ontheffing gekregen van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (nu het ministerie van Economische zaken en Klimaat) om te onderzoeken welke maatregelen het beste helpen tegen meeuwenoverlast. Het blijkt dat preventieve maatregelen het beste helpen. Daarom blijft de gemeente ook dit jaar inzetten op het geven van informatie aan bewoners en ondernemers over het voorkomen van nestelende meeuwen op daken. De ecologen van een gespecialiseerd bedrijf helpen hierbij.

Wat kunt u zelf doen tegen meeuwenoverlast?

Meeuwen zoeken in februari al naar een broedplek. Begin maart vinden de paringsrituelen plaats en eind april zijn de nesten klaar voor gebruik.

Zorg door middel van draden en netten op uw (platte) dak of dakkapel dat er geen platte oppervlakte is waar de meeuwen een nest op kunnen bouwen. Meeuwen zijn dol op platte daken met grind. Vooral de hoge daken van de grotere complexen op bedrijventerreinen of appartementencomplexen zijn favoriet. Neem deze maatregel vóór half april, dan begint namelijk het broedseizoen, waarin meeuwen niet verstoord of verjaard mogen worden (tot eind augustus).

Zorg voor constante verstoring tot en met half april.
Wanneer de meeuwen doorkrijgen dat het dak niet rustig en dus niet veilig is om een nest te bouwen, zoeken ze een andere plek. Betreed daarom dagelijks uw dak of verjaag meerdere keren per dag de meeuwen via het dakraam. Deze maatregelen werken alleen wanneer de meeuwen elke dag verstoord worden tot aan het broedseizoen (half april).

Voer geen meeuwen.
Door meeuwen te voeren leren zij dat bij mensen eten te krijgen is. Het gevolg is dat meeuwen gericht mensen aanvallen en eten afpakken. Daarnaast leidt het voeren van meeuwen tot bijvoorbeeld geluidsoverlast en overlast van uitwerpselen. Het voeren van meeuwen is bovendien verboden. Na een waarschuwing volgt bij een volgende overtreding een boete.

Gooi geen eten op straat, sluit uw afvalbakken goed af en zet geen vuilniszakken op straat.
Meeuwen komen af op etensresten en worden door hun aangewakkerde eetlust ook steeds brutaler, agressiever en luidruchtiger.

Doe melding van meeuwenoverlast via onze website: www.katwijk.nl/meeuwen.
Op basis van overlastmeldingen nemen wij met u contact op om u te informeren wat u kunt doen.

Aantal meeuwen blijft gelijk In 5 jaar tijd is het aantal zilvermeeuwen en kleine mantelmeeuwen gelijk gebleven. Op bedrijventerreinen zitten grote groepen kleine mantelmeeuwen. De kleinere groep zilvermeeuwen houdt zich vooral op in het centrum van Katwijk aan Zee. De meeste klachten gaan over meeuwen die nestelen op daken. Vooral tussen mei en augustus wanneer de eieren uitkomen en de jongen uiteindelijk uitvliegen. Meeuwenouders zijn dan het meest actief met het voeren en beschermen van de jongen. Uit onderzoek blijkt dat er steeds minder overlast is door het voeren van meeuwen of door aanvallende meeuwen.

Meeuwen hebben altijd al in de duinen rondom Katwijk gebroed. Door de opkomst van de vos in de duinen halverwege de jaren tachtig hebben de meeuwen de duinen verruild voor een veiligere broedplaats: de daken in Katwijk. Tijdens het onderzoek zijn in Katwijk meeuwen geringd. Zowel broedende volwassen vogels als jongen. De ecologen houden de geringde meeuwen in de gaten. Ook in de rest van Nederland en Europa zijn vogelaars actief in het aflezen en terug melden van geringde meeuwen. Daardoor weten we dat onze Katwijkse meeuwen door heel Nederland, Europa en zelfs naar Marokko reizen. De meesten komen weer terug om hier te broeden.