Joël Tillema scoort 1-1. | Foto: H. Heemskerk.
Joël Tillema scoort 1-1. | Foto: H. Heemskerk. Foto: Hans Heemskerk

Rijnsburgse Boys oogst lof

n Maar geen punten: Katwijk-Rijnsburgse Boys 2-1

Voetbal n Stonden de vertrapte uien op de parkeerplaats van Sportpark De Krom, na afloop van de wedstrijd Katwijk-Rijnsburgse Boys, symbool voor een afgang? Zeker niet.

De voetballers van Rijnsburgse Boys mochten het veld na de wedstrijd met opgeheven hoofd verlaten. Zij speelden een prima wedstrijd, maar verloren. De vertrapte uien waren het overblijfsel van een ludieke supportersactie.

Van geelzwart naar oranje

De nacht voorafgaande aan de derby valt er altijd wel iets te verwachten van (een van) de supportersgroepen. Dit keer plaatste de Rijnsburgse afvaardiging een geelzwarte auto vol met uien bij het sportcomplex van Katwijk. Het aantal uien kon worden geraden en de winnaar mocht een avondje uit bowlen met een van de spelers van vv Katwijk. Of er veel inzendingen waren is niet bekend, wel was de auto zaterdagochtend plots oranje gespoten en werd deze in de loop van de dag verder gesloopt. De uien vonden hun weg over de parkeerplaats. Het hoort er allemaal bij tegenwoordig. Net zoals een flink vuurwerk bij de opkomst van de spelers. De daaropvolgende minuut stilte voor de slachtoffers van de aanslag in Utrecht was minstens zo indrukwekkend.

Hoge lob

Het voetbal dat volgde was niet altijd even goed, maar de amusementswaarde was top en dat vergoedde veel. Beide teams maakten er zowel een fouten- als een kansenfestival van. Rijnsburgse Boys leek in eerste instantie aan het langste eind te trekken. Jammer was het dat de hoge lob van Joël Tillema net voor de doellijn te hoog opstuitte en over het doel van Mark de Vries verdween. Het had zomaar de verdiende 0-1 kunnen zijn. Hierna behoorde 1-0 tot de mogelijkheden, maar Richard van Nieuwkoop was op zijn post na de eerste mogelijkheid van plaaggeest Marciano Mengerink. Voor het overige van de wedstrijd speelde de Katwijkse spits vrij onopvallend. Logisch want hij had vrijdagnacht niets binnen kunnen houden en de technische staf van Katwijk was op haar post om hem tijdig te vervangen.

Zij wachtten daar precies lang genoeg mee. De topscorer hield het in elk geval tot de 85ste minuut vol. Hij had op dat moment nog voldoende kracht om Carlos Opoku uit te spelen en zijn ploeg met een onhoudbaar schot de overwinning te bezorgen. Het was genoeg voor de 2-1 overwinning van Katwijk. Hoewel Rijnsburgse Boys na een kwartier onverwacht op een 1-0 achterstand was gekomen (doelpunt Tesselaar) en vier minuten gelijk maakte (doelpunt Tillema), waren er voor de goed voetballende geelzwarten legio kansen, maar geen doelpunten. Het leverde Wilfred van Leeuwen en zijn team de nodige complimenten op bij pers en publiek. Maar daar kocht de oefenmeester niets voor. "We spelen onze beste wedstrijd van het seizoen, we creëren kansen. Ik ben niet boos, wel teleurgesteld". Zaterdag nieuwe kansen, uit tegen Kon. HFC dat IJsselmeervogels zaterdag met 4-1 liet afdruipen.