Afbeelding
Foto: pr

College presenteert Maatschappelijk Agenda

toekomst n In de afgelopen anderhalf jaar is de gemeente 'het veld' in gegaan om met burgers in gesprek te raken over hoe de toekomst van Katwijk er uit moet zien. Het project 'De Toekomst van Katwijk' richt zich op het sociaal domein en stelt de vraag centraal hoe we er als gemeenschap voor kunnen zorgen dat iedereen mee kan doen in de samenleving.

Door Mark Ruis

De gemeente heeft uitgebreid gesproken met burgers, organisaties en professionals en ze vragen voorgelegd als: In wat voor Katwijk wil jij leven? Wat zet jij op de agenda voor Katwijk? Hoe zorgen we dat niemand buiten de boot valt?

De resultaten uit dit veldwerk zijn gewikt en gewogen en vertaald in de zogenaamde Maatschappelijke Agenda. Deze agenda bestaat uit vijf hoofdopgaven die de maatschappelijke effecten beschrijven die de gemeente de komende jaren wil bereiken.

De opgaven zijn Sociale Veiligheid, Gezondheid, Zorgen voor elkaar, Opgroeien en ontwikkelen en Meedoen en zijn op hun beurt onderverdeeld in meetbare doelstellingen. Het meetbaar maken van maatschappelijke doelstellingen is een belangrijk verschil met de huidige manier van werken.

Andere manier van werken

Verantwoordelijk wethouder Van Helden licht toe hoe dit in zijn werk gaat. 'Onder de opgave Sociale Veiligheid valt bijvoorbeeld eenzaamheid. Het percentage inwoners dat zich wel eens eenzaam voelt kunnen we meten aan de hand van onderzoeken. Van organisaties die subsidie willen van de gemeente vragen we in de toekomst in hoeverre hun activiteiten bijdragen in het behalen van doelstellingen uit de Maatschappelijke Agenda.

Initiatieven die eenzaamheid tegengaan zijn daar een voorbeeld van.' Waar de gemeente nu dus nog subsidies verstrekt op basis van hun activiteiten zal dat veranderen in het verstrekken van subsidies op basis van de maatschappelijke doelen die in de Maatschappelijke Agenda zijn vastgesteld.

Geen pinautomaat

Voor maatschappelijke organisaties betekent dit dat zij straks op een andere manier hun subsidieaanvraag moeten indienen. Dat vraagt wat van de organisaties, 'maar de gemeente is geen pinautomaat', zegt Van Helden streng. 'We vragen er ook wat voor terug.'

Hoe dat allemaal precies gaat werken zal het komende jaar duidelijk worden. De wethouder maakt duidelijk dat het een geleidelijk proces is waarin een aantal organisaties als 'koploper' met deze nieuwe werkwijze zal gaan werken om het pad te effenen. Tijdens deze overgangsfase kunnen de andere organisaties gewoon nog subsidie aanvragen op de oude manier en zullen zij tijdig worden meegenomen in het proces.

Ook de rol van de gemeente wordt anders. De Maatschappelijke Agenda is niet alleen met hulp van de samenleving samengesteld, ook voor de uitvoering en het behalen van de doelen is de samenleving hard nodig. De gemeente ziet zichzelf daarin als partner, om samen met maatschappelijke organisaties en de gemeenschap te werken aan de opgaven uit de Maatschappelijke Agenda. 'We kunnen eenzaamheid niet in het gemeentehuis oplossen', aldus de wethouder. 'De samenleving maakt het verschil. Katwijk heeft een krachtige samenleving waardoor we denken dat dit gaat werken'.

Besluitvorming

De maatschappelijke agenda moet nog worden goedgekeurd door de gemeenteraad, maar zover is het nog niet. Vanavond, donderdag 28 maart, wordt de maatschappelijke agenda namelijk behandeld in de gemeenteraad en kunnen raadsleden hier eerst vragen over stellen. Inwoners of organisaties kunnen tijdens de hele vergadering meepraten en hun kennis delen of hun opvattingen kenbaar maken. Een aantal weken daarna zal er over worden gedebatteerd en uiteindelijk zal de maatschappelijke agenda vastgesteld worden.


De Schakel maakt schoon

Nederland n Schoon. De leerlingen van De Schakel scheiden en verzamelen al een tijdje plastic afval.

De gemeentemedewerkers komen dit iedere week ophalen en dit levert uiteindelijk ook een kleine bijdrage op voor de school. Leerlingen van de Schakel hebben deze week een schoonmaakactie gehouden rondom de school. Gewapend met 'knijpers', vuilniszakken en hesjes zijn de kinderen op pad gegaan. Samen met meneer Ruud hebben kinderen het plein en de struiken rond het plein schoon gemaakt. Er is aardig wat zwerfafval opgepakt. Deze actie is een landelijk initiatief 'Week van NederlandSchoon' en wordt ondersteund door de gemeente Katwijk. Goed om kinderen bewust te maken hoe om te gaan met het milieu, afval en zwerfafval. | Foto: pr.