Op de Kon. Emmaschool werd vrijdag niet gestaakt, maar een ludieke actie gehouden. | Foto: pr.
Op de Kon. Emmaschool werd vrijdag niet gestaakt, maar een ludieke actie gehouden. | Foto: pr. Foto: pr

Emmaschool schudt Den Haag wakker

Staken n Op vrijdagochtend 15 maart was het een oorverdovend geluid van allerlei herriemakers.

In plaats van volledig te staken en de school te sluiten, heeft de Emmaschool dit op ludieke wijze vormgegeven. Kinderen, leerkrachten en ouders van de Emmaschool kwamen gehuld in pyjama, duster, onesie naar school. Om 08.45 uur klonk er een lawaai van potten, pannen en trommels etc., om de overheid wakker te schudden voor meer geld in het onderwijs. Dit is nodig, zodat er meer meesters en juffen in de toekomst bijkomen.


Bij Valkenburgse Meer:                                                         Zorgen over zandwinning en windmolens

politiek n Akkoord en snel beginnen. Daar drong de gemeenteraad vorige week donderdag op aan na een positief besluit over de nieuwe inrichting van de Oostoevers van het Valkenburgse Meer. Maar er zijn ook nog enkele zorgpunten.

Het doel van de nieuwe inrichting van die oostelijke oevers is meer groen en recreatie. Zo is er een nieuw en centraal gelegen oeverweide gepland, wordt het water toegankelijker gemaakt en wandelpaden verbeterd.

Flinke verbetering

Gerard van Delft (SGP) spreekt van een 'flinke verbetering'. Om daar direct een zorgpunt aan toe te voegen. 'Windmolens. Daar moeten we nog op terugkomen.'

Sonny Spek van DURF geeft aan, nauw betrokken te willen worden bij plannen over windmolens. Ralf Boland (D66) merkt op, dat als daar windmolens komen, 'de direct betrokkenen daar ook van moeten kunnen profiteren'.

Jaap Haasnoot van KiesKatwijk weet een betere plek voor windmolens: 'langs de verdiepte Rijnlandroute Leiden'.

'De opmerkingen over windmolens neem ik mee. Daar komen we nog op terug', belooft wethouder Jacco Knape.

Volgens afspraken met provincie Zuid-Holland zouden er in het gebied bij en rond het Valkenburgse Meer 3 tot 4 windmolens moeten komen. Er wordt onderzoek gedaan naar de hoogte en geluid, liet Knape vorige al maand weten.

Haasnoot tipt nog een ander zorgpunt aan: de zandwinning bij het Valkenburgse Meer.

Het Valkenburgse Meer is in de jaren vijftig ontstaan door de winning van kalkzandsteenzand voor de Zuid-Hollandse industrie en voor de aanleg van infrastructuur. Het meer wordt nog steeds gebruik als zandwinlocatie.

'Volgens mijn informatie is dat een groot gevaar voor natuur en milieu. De verzilting is vrij ernstig', aldus Haasnoot. Zijn antwoord op de vraag waar die informatie vandaan komt, is voor Boland niet voldoende. 'Als dat zo is, dan ga ik er vanuit, dat het college op de hoogte is. Zo niet, dan verzoek ik Haasnoot te erkennen, dat er geen ernstig probleem is.'

Nelly Smits van fractie Smits weet 'wel dat er al sporen van verzilting in het water zijn aangetroffen'. 'Maar of dat een probleem is, moet de wethouder maar vertellen.'

Wethouder Knape deed weer een toezegging. 'Ik zal kijken welke informatie wij hebben en dat met u delen.'


Afval op Wegwijzer

Project n Deze week is op de Wegwijzer het project 'Afval' van start gegaan.

Geholpen door panda van het Wereld Natuur Fonds en onze eigen kikker heeft de hele school afgeteld. Nu gaan we bijna twee weken werken over afval.

Open huis

Leerlingen gaan de milieustraat bezoeken en het Vuil Afvoer Bedrijf in Voorhout. De vuilniswagen komt op bezoek en we gaan wat doen aan het zwerfafval in de wijk. We krijgen ook gastlessen van het WNF. De kinderen konden allemaal kiezen uit verschillende workshops, zoals knutselen; een modeshow organiseren; een schoolkrant maken; toneel en dans. Bent u nu nieuwsgierig geworden naar wat we hierover allemaal leren en maken, dan bent u van harte welkom om dat te komen bekijken tijdens ons Open huis. Dit is op donderdag 28 maart van 16.00-18.00 uur en zal geopend worden door wethouder en oud-directeur van de Wegwijzer Corien van Starkenburg.
| Foto: pr.

Afbeelding