Monsterrol van de KW 171 in het archief Erfgoed Leiden. | Foto: L. Roosjen.
Monsterrol van de KW 171 in het archief Erfgoed Leiden. | Foto: L. Roosjen. Foto: L. Roosjen

Historisch archief overgedragen aan Erfgoed Leiden

Gemeente n Katwijk heeft afgelopen maandagmiddag haar historische archieven van de voormalige gemeenten Valkenburg en Katwijk overgedragen aan het cultuurhistorisch centrum Erfgoed Leiden en Omgeving.

Door Leo Roosjen

Een bijzondere gebeurtenis, want bij zo'n overdracht lijk je als gemeente afscheid te nemen van je verleden, maar… Katwijk maakt met het afstand doen van haar archieven juist een stap naar voren, blijkt uit de verschillende toespraken.

Wethouder Yvonne van Delft van Leiden onderstreept dat met de overdracht de verhalen van en over Katwijk completer worden. Er bestaan zoveel verwevenheden tussen Katwijk en Leiden. Veel trouwakten, notariële akten of documenten van de Joodse Begraafplaats bevatten namen van Katwijkers en Leidenaars.

Kwaliteitsslag

Burgemeester C. Visser benadrukt de kwaliteitsslag, die gemaakt wordt met deze overdracht. Rijnsburg had al eerder haar archieven overgedragen aan het cultuurhistorisch centrum in Leiden en nu zijn alle Katwijkse archieven voor het eerst bij elkaar. Professioneel beheerd en beter toegankelijk voor het publiek.

Katwijk kende geen eigen archivaris en men moest afspraken maken om archiefstukken te kunnen inzien. Het archief is nu grotendeels digitaal ontsloten en hoewel Leiden ver weg lijkt, kan de Katwijker nu in de eigen huiskamer het archief raadplegen. Vandaar dat na wat aarzelingen gekozen is voor deze professionele organisatie met mensen die liefde hebben voor hun vak.

Hierna ging men over tot de ondertekening van de overeenkomst, waardoor het complete Katwijkse historische archief deel uitmaakt van het E.L.O. Een (archief)omgeving, waar het archief van de Abdij van Rijnsburg naast de monsterrollen van Katwijkse vissersschepen ligt.

Dat het cultuurhistorisch centrum een heel professionele organisatie is, bleek tijdens de rondleiding na deze ondertekening. Er werd uitleg gegeven over de wijze van bewaren van de archiefstukken bij een constante temperatuur van 17 graden en een luchtvochtigheid van 55 procent in zuurvrij opslagmateriaal.