Vraag en aanbod

Drie miljoen euro heeft wethouder Gerard Mostert weten binnen te halen voor het drones test- en ontwikkelcentrum op Nieuw Valkenburg. Dat stemt hem blij want de komst van het centrum zal Katwijk een flinke economische boost geven. Nu nog snel even het conflictje met buurgemeente Wassenaar oplossen. Die zit niet te wachten op dat drone centrum. Ze houden het gebied liever groen, maar ja dat gaat niet. Dus ruziƫn de gemeentes nu over de groenstrook die wel mag blijven. Wassenaar eist anderhalve kilometer breed, Katwijk en de eigenaar van de grond het Rijkvastgoedbedrijf kunnen dat helaas niet beloven. Geen overeenkomst, geen drone centrum. Werk aan de winkel dus voor Mostert.

Nog geen 5 jaar geleden lieten we ons wijsmaken dat er in 2020 minstens een miljoen mensen werkloos thuis op de bank zouden zitten. Dat is niet uitgekomen, sterker nog, we weten niet meer waar we de mensen vandaan moeten halen om de vele vacatures in zo'n beetje iedere branche in te vullen. Dat immense tekort aan arbeidskrachten zorgt ervoor dat we massaal de straat op gaan voor nog meer centjes en ja ook wat verlaging van de werkdruk. Vraag en aanbod heet dat. Dat er Poolse meisjes 60 uur per week boeketten staan te draaien, ach daar denken we liever niet aan.

We zouden meer moeten gaan genieten van genoeg. Miljoenen kinderen wereldwijs proberen ons dat door middel van hun klimaatmarsen duidelijk te maken. Vrijdag jl. gingen in 105 landen jongeren de straat op om bij hun regering een beter klimaatbeleid te eisen. En dit is nog maar het begin. Wakker geschud door de 16 jarige Zweedse Greta Thunberg die al sinds vorig jaar zomer de wacht houdt voor het Zweedse parlement in Stockholm, met als doel de planeet te redden. De opwarming van de aarde gaat onverminderd door. Door veel, heel veel bomen te planten is die opwarming af te remmen. Vorig week was het Bomenplantdag, ook in Katwijk. De gemeente liet scholieren op diverse plaatsen wat bomen planten. Katwijk staat in de top 5 van meest versteende gemeentes in Nederland. Zo'n beetje iedere vierkante meter bouwen we vol met huizen. En we zijn er nog lang niet. Over het zo'n beetje laatste stukje groen in Katwijk is ook het laatste woord nog niet gesproken. De Kwakkelwei is agrarisch en de politiek denkt dat dit ook wel zal blijven ondanks het verzoek van een projectontwikkelaar om er huizen te mogen bouwen. Woningbouw uitsluiten doet de politiek liever nog niet. We weten allemaal wel wat dat betekent. Binnen 5 jaar staan er villa's, want echt in Katwijk is alles anders.

Reageren?
uicatcher@gmail.com