Als chauffeur is het taak van de Jess om alles rondom het vervoer van de ambulance te regelen. | Foto: SKvD
Als chauffeur is het taak van de Jess om alles rondom het vervoer van de ambulance te regelen. | Foto: SKvD Foto: SKvD

De Ambulancezorg

Serie n Jess Helling uit Rijnsburg werkt als ambulancechauffeur bij de Regionale Ambulancevoorziening (RAV) Hollands Midden. In deze serie vertelt Jess om de week over de ambulancezorg. 'Een mooi vak, maar niet altijd even gemakkelijk', zoals zij zelf aangeeft.

Wat gebeurt er
zodra u 112 belt?

U belt 112 en dan? Uw oproep wordt aangenomen op de gemeenschappelijke meldkamer 'De Yp', deze bevindt zich in Den Haag.

De centralist die u te woord staat zal u vragen naar de plaats van het ongeval en uw telefoonnummer. Dit laatste is handig voor wanneer de verbinding verbroken wordt. Zo kan de centralist u altijd terugbellen wanneer dit nodig is.

Wanneer de centralist deze twee gegevens heeft, wordt er direct een ambulance op pad gestuurd. Wij weten dan nog niet wat er aan de hand is, maar het scheelt tijd als we alvast onderweg zijn.

Wanneer blijkt dat er geen ambulance nodig is, worden we teruggestuurd naar de post of gaan we door naar de volgende melding.

Het is van belang dat u zo rustig mogelijk de melding doorgeeft

Indien wij wel nodig zijn, zal de centralist doorgaan met het stellen van vragen en krijgen wij onderweg door wat er aan de hand is. Het is van belang dat u zo rustig mogelijk de melding doorgeeft en luistert naar wat de centralist zegt of vraagt. Bij grote paniek is het niet altijd even eenvoudig om de vele vragen te beantwoorden die een centralist voor u heeft, maar het helpt ons enorm in het schetsen van een beeld van de situatie. De centralist doorloopt een protocol en kan op basis van uw antwoorden bepalen hoeveel ambulances er nodig zijn, of er nog politie en/of brandweer nodig is en in sommige gevallen wordt ook de hulp van de traumahelikopter ingeschakeld. Het is dus van groot belang dat u de vragen van onze centralist zo goed mogelijk beantwoord.

Terwijl wij onderweg zijn, is de centralist de eerste hulpverlener op afstand. Hij of zij vertelt u wat u moet doen en helpt u met eventuele levensreddende handelingen. Zo kan de centralist u bijvoorbeeld begeleiden wanneer u moet reanimeren of vertelt hij/zij u hoe u moet handelen bij een verstikking. Ook wordt u gevraagd de voordeur alvast open te zetten, uw zorgpas en eventuele medicijnen klaar te leggen. Daarnaast wordt u gevraagd eventuele huisdieren in een andere kamer op te sluiten. "Maar hij doet niks hoor," horen wij vaak en dan blijkt de hond toch heel waaks te worden als twee vreemden ineens aan zijn baasje zitten. Wanneer de situatie stabiel is of zodra wij ter plaatse zijn, zal de centralist de verbinding verbreken. Wij nemen vanaf dat moment de zorg over en zullen ons ontfermen over de patiƫnt.

Over twee weken het vervolg! Kijk voor aanvullende informatie op www.ravhm.nl