Wethouder Gerard Mostert, op locatie Valkenburg met een drone van Aerialtronics. | Foto: pr.
Wethouder Gerard Mostert, op locatie Valkenburg met een drone van Aerialtronics. | Foto: pr. Foto: pr

3,1 miljoen impuls voor Unmanned Valley

Unmanned n Valley Valkenburg ontvangt een subsidie van 3,1 miljoen euro. Deze gezamenlijke investering door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en de provincie Zuid-Holland is een belangrijke impuls voor de verdere ontwikkeling van het test- en ontwikkelcentrum voor drones en andere onbemande systemen.

Het ontbreekt in de Randstad aan voldoende locaties voor het ontwikkelen en vooral het testen van sensoren en onbemande toepassingen. Locatie Valkenburg biedt hiervoor de perfecte mogelijkheid. Onbemande technologie is wereldwijd volop in ontwikkeling. De groei gaat snel. De gebruiksmogelijkheden zijn breed toepasbaar bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid, landbouw, mobiliteit, de publieke sector, de zakelijke en de industriële markt en consumenten.


Investeringen

Deze investering is een impuls om een testveld, de doorontwikkeling van het indoor dronecentrum en een gezamenlijke werkruimte voor de dronebedrijven mogelijk te maken. Daarnaast wordt in samenwerking met TU Delft en RoboValley een startup en kennisontwikkelingsprogramma opgezet. Het Rijksvastgoedbedrijf, eigenaar van het voormalig vliegkamp Valkenburg, zorgt dat diverse activiteiten een plek krijgen in het Hangaargebied en ontwikkelt huisvesting voor de techbedrijven op Locatie Valkenburg. De provincie Zuid-Holland heeft het buiten testen van drones mogelijk gemaakt door het verlenen van een luchthavenregeling.

Unieke testlocatie

Het testcentrum ligt midden in de Randstad en biedt toegang tot de vele kennisnetwerken in de directe omgeving: universiteit Leiden, ESA-ESTEC, TNO en TU Delft. Daarom is Unmanned Valley een perfecte plek. Het is bovendien een unieke locatie omdat hier de mogelijkheid bestaat om Beyond Visual Line of Sight (buiten het zicht) te vliegen met een vliegcorridor naar zee. Dat moet nog wel verder onderzocht worden.


Wethouder Gerard Mostert, gemeente Katwijk: 'Het is natuurlijk al vaak gezegd, maar ook nu weer wil ik het herhalen: Unmanned Valley is een prachtige plek om vernieuwende economische ontwikkeling tot groei te laten komen. Belangrijk voor Katwijk, belangrijk voor de regionale economie en hopelijk op termijn belangrijk voor Nederland. Een investering zoals de EFRO-subsidie geeft een enorme, noodzakelijke boost aan die economische ontwikkeling. Als overheden moeten we dat in samenwerking blijven stimuleren en faciliteren. Die samenwerking tussen provincie, Rijksvastgoedbedrijf en gemeente stáát!'


Gedeputeerde Adri Bom-Lemstra (Ruimte en Economie), provincie Zuid-Holland: 'De investering is een mooie volgende stap in de ontwikkeling van Valkenburg als innovatief woon-werkgebied. De regio heeft alle ingrediënten in huis om dit soort innovatieve technologieën verder te brengen. Samenwerking tussen kennisinstellingen, bedrijfsleven en overheid is daarbij het sleutelwoord. Unmanned Valley gaat dat mogelijk maken.'


Samenwerking in projecten

Voor de ontwikkeling van Unmanned Valley is een programma opgezet samen met 18 partners vanuit de overheid (Katwijk, Rijksvastgoedbedrijf), kennis- en onderwijsinstellingen en netwerken (zoals TU Delft, RoboValley, Hogeschool Leiden en de Leidse instrumentmakers School) en het bedrijfsleven. Er zijn al zo'n 20 programma's gestart waaronder projecten op het gebied van Internet of Things, anti drone maatregelen, kennissessies en praktijk onderwijsprojecten.


Uw verhaal, onze geschiedenis

n Nieuw initiatief van GOR en RSDA

Genootschap n Oud Rijnsburg en video- en diaclub RSDA slaan de handen ineen voor een nieuw initiatief voor de Rijnsburgers. Het dorp kent een lange geschiedenis met veel hoogtepunten, die ver boven Rijnsburg uitstijgen.

Wat te denken van Floris de Vijfde, die hier is begraven, een roemruchte abdij, Spinoza, een filosoof van wereldfaam en de Collegianten, een unieke stroming in het protestantisme.

Maar geschiedenis bestaat niet alleen dankzij de grote verhalen en grote namen. Ook wat de gewone mens beleeft is het vastleggen meer dan waard. Wat nu nog vers in het geheugen zit kan snel vergeten zijn, tenzij we het optekenen, ordenen en bewaren. Wat we gisteren en vandaag meemaakten kan de geschiedenis van morgen zijn. Dat is de gedachte achter de inloopochtend die Genootschap Oud Rijnsburg en RSDA twee wekelijks gaan organiseren.

Iedere tweede en vierde dinsdag in de maanden september tot en met juni opent het museum om half tien de deur voor een bijeenkomst, die rond tien uur begint. U bent daar welkom voor activiteiten die met de geschiedenis van Rijnsburg te maken hebben. Zo wordt er op die ochtenden iedere keer een verschillende film getoond over de Rijnsburgse geschiedenis. Maar u kunt ook uw oude foto's meenemen, om ze voor uzelf te laten scannen en voor het museum om ze ook voor de toekomst te bewaren.

Het motto: "Uw verhaal, onze geschiedenis" geeft weer waar het om gaat: de draden uit de verhalen worden bij elkaar gesponnen tot het veelkleurig kleed van de geschiedenis van ons dorp. Dat gebeurt allemaal in de gezellige sfeer van het museum. U bent van harte welkom bij de eerste bijeenkomst op dinsdag 26 maart in het museum Oud Rijnsburg aan de Oude Vlietweg 6. Er zal dan een film over de Blauwe Tram worden vertoond.