Afbeelding
Foto: pr

Bewustwording van zwerfafval

Nationale n Opschoondag. De Rijnsburgse Yvon van Egmond is sinds een jaar actief op het strand met vuil rapen samen met strandjutters van Katwijk.

Yvon hierover: 'Op weg naar het strand rijd ik altijd langs de Albert Heijn in Katwijk en zie hoe erg het groen bezaaid ligt met plastic, papier en ander afval. Bezoekers klagen regelmatig dat het zo'n troep is, en dat is ook zo. Ik dacht: ik klaag niet alleen, maar doe daar wat aan en vraag aan de Albert Heijn of zij mee wil denken. Ik schreef het bedrijf dat ik het leuk zou vinden om samen met hen een schoonmaakactie op touw te zetten. De volgende dag kreeg ik al een enthousiaste mail terug en een paar dagen later zat ik met de manager van de supermarkt om de tafel.'

Twee acties

De manager vertelde dat de berm waar zoveel afval ligt, eigendom is van de provincie. Albert Heijn is zelfs zo enthousiast over dit initiatief dat we nu twee acties houden: een op woensdag 20 maart van 14.00 – 16.00 uur, zodat ouders en kinderen kunnen komen helpen én een op zaterdag 23 maart van 11.00 – 13.00 uur tijdens de nationale Opschoondag.

De gemeente reageerde ook direct positief en stelt materiaal beschikbaar om schoon te maken en het vuil op te halen.

Yvon laat weten het heel gaaf te vinden dat haar particulier initiatief met zoveel enthousiasme wordt opgepakt door een winkelier en de gemeente. 'Woensdag is er zelfs speciaal voor de kinderen een speurtocht uitgezet door de winkel. Bezoekers en belangstellenden kunnen meehelpen het vuil uit de berm weg te halen en hopelijk zorgt deze actie ook voor meer bewustwording: met elkaar kunnen we een klein, of groot verschil maken.

Sinds kort is er door Rijnsburger Louis van Schie, een speciale website gemaakt voor mensen die vrijwillig hun omgeving schoon willen houden: www.straatjutterskatwijk.nl Mensen kunnen op de website aangeven welk deel van hun dorp zij willen schoonhouden, om zo bij te dragen aan een schone leefomgeving. Van Schie is tevens degene die in september 2017 de actie is gestart om vrijwillig twee keer per week een uur het strand van Katwijk te ontdoen van vuil. Na een oproep in de krant, startte hij met twee strandjutters. Nu komen er rond de tien tot vijftien mensen per keer helpen.

Yvon van Egmond hoopt dat er op 20 en 23 maart veel mensen komen helpen. | Foto: pr.