De eerste prefab wand is geplaatst.| Foto: pr.
De eerste prefab wand is geplaatst.| Foto: pr. Foto: pr

Nieuwbouw Petronella van Saxenstraat feestelijk van start

bouwen n Wethouder Jacco Knape en Lonneke Kienhuis van Dunavie hebben vorige week woensdagmiddag een prefab wand geplaatst van één van de woningen van het nieuwbouwproject aan de Petronella van Saxenstraat.

Dit gebeurde tijdens een feestelijke bijeenkomst op de bouwlocatie, in het bijzijn van de toekomstige kopers, huurders, buurtbewoners en vertegenwoordigers van Dunavie en ontwikkelende bouwer Boele & van Eesteren. Met het plaatsen van de wand is het officiële startsein gegeven voor de bouw van het eerste 'gasloze' project van Dunavie, bestaande uit 35 huur- en 10 koopwoningen. De 35 sociale huurwoningen krijgen het NOM-predicaat (Nul Op de Meter). Dit wil zeggen dat ze minstens net zoveel energie opwekken als ze gebruiken. Met als resultaat een energierekening van bijna nul! De woningen krijgen geen gasaansluiting, maar zijn volledig elektrisch. Verwarming, tapwater én koeling worden geregeld via een warmtepomp die de warmte aan de bodem onttrekt. Daarnaast worden de woningen voorzien van vloerverwarming en –koeling, drievoudig glas en negentien zonnepanelen. Hiermee kondigt Dunavie, samen met de gemeente, een nieuwe fase aan van energieneutraal bouwen in Katwijk. De huurprijs ligt rond de €600 en de energierekening onder de €100 volgens het nieuwe principe van de Energieprestatievergoeding (EPV).

De verkoop van de tien energie neutrale koopwoningen, genaamd project "de Kwekerij", ging in januari 2018 van start. De woningen waren in april 2018 allemaal verkocht.


n Overlast door groot bouwverkeer

Denderen n Zoals u hierboven kunt lezen werd vorige week de bouw van woningen aan de Kanaalstraat - Petronella van Saxenstraat gevierd. De bouwwerkzaamheden verlopen vlot. Toch gebeurt dit alles voor de omwonenden niet zonder overlast.

Een bewoonster uit de Burg. Meijboomstraat liet het volgende weten:

'Hevige trillingen met de sloop en heiwerkzaamheden gaven de omwonenden de nodige zorgen maar Dunavie zit er bovenop. Er is nauw contact met de projectleider. Als omwonende weet je dat overlast erbij hoort.

Daarnaast zullen de nieuwe woningen de wijk ook goed doen. Toch moet mij iets van het hart. Want als bewoner van de Burgemeester Meijboomstraat irriteert mij het mateloos dat tegen de afspraken en beloftes in er met grote regelmaat groot bouwverkeer door de straten dendert. Werkverkeer moet via de Kanaalstraat rijden. Met regelmaat kaarten wij dit bij Dunavie aan. Maar zonder succes.

We maken er foto's van en melden dit direct bij de projectleider. Hij geeft vervolgens aan dat dit inderdaad niet mag gebeuren. Toch lijken de leveranciers hier geen gehoor aan te geven. Dan stuiten de wagens op een te krappe bocht die moeilijk te maken valt.'
'Als bewoner wordt op deze manier mijn respect en begrip voor Dunavie met de dag minder. Tot op heden loopt dit project niet zonder slag of stoot daar waar het de omgang met de omwonenden betreft. Jammer want het is geen onwil van mijn zijde. We moeten nog tot eind van het jaar door met de bouw. Maar als Dunavie niet adequaat optreedt tegen het bouwverkeer dat zich niet aan de afgesproken route houdt, valt er tenminste voor mij weinig te vieren.

De wethouder sprak vorige week mooie woorden uit over het project. Laat hij vooral ook de zorgen van de bewoners niet uit het oog verliezen en Dunavie ook wijzen op de afspraken die zijn gemaakt.'


Bewoners over Frederiksoord Zuid

n 'Komt hier het zoveelste Oegstgeests villawijkje'

bestemmingsplan n Bewoners van de wijk Frederiksoord voelen zich door de gemeente Katwijk niet voldoende gehoord. Dit heeft alles te maken met het verder te ontwikkelen bestemmingsplan Frederiksoord Zuid.

Op 23 januari 2019 waren de omwonenden door de projectontwikkelaars Adriaan van Erk en Ouwehand uitgenodigd in de Burgt. Op de tekeningen prijkte opvallend genoeg ook het logo van de gemeente Katwijk. Bij het wordingsproces rond het sinds 2005 vigerende globale bestemmingsplan 'Fredriksoord-Zuid' is aan omwonenden door de gemeente Rijnsburg toegezegd dat de gemeente vóór de uitwerking in overleg met omwonenden zou treden.

Nu werd hun een ver ontwikkeld plan gepresenteerd. Bewoners van de wijk Frederiksoord hebben daarom een brief aan de gemeenteraad geschreven. Zij zijn bang dat aan de rand van woonwijk Frederiksoord op Katwijks gronden straks het zoveelste 'Oegstgeester' villawijkje lijkt te komen. In de brief schrijven zij te begrijpen dat niet alle ambities uit het geldende bestemmingsplan van 2005 onverkort in de onderhandelingen met de projectontwikkelaars overeind kunnen blijven. Maar nu blijft er naar onze mening te weinig van over. Vooral de (ver-)binding met het bestaande Frederiksoord ontbreekt. Bij een eerder overleg met het vorige college stelde de wethouder dat de ontwikkeling dit gebied voor de gemeente Katwijk geen prioriteit had en de bal bij de ontwikkelaar lag. 'Dat is volgens ons nog geen reden om de ambities voor Frederiksoord los te laten en daarmee de toekomstige generaties inwoners te confronteren met een nieuwe wijk die eerder een barrière dan een verbinding met de aangrenzende groene strook langs de Oude Rijn vormt.'

De betrokkenen hopen dan ook dat de gemeente alsnog met omwonenden uit Frederiksoord in gesprek gaat.