Een onregelmatige hartslag?

Zorggroep n Katwijk. Normaal gesproken klopt het mensenhart met grote regelmaat zo'n 60 tot 90 keer per minuut.

Dit kloppen van het hart wordt veroorzaakt door de samentrekking van de hartspier. Een ingenieus systeem van elektrische bedradingen zorgt hier voor. Bij elke hartslag pompt het bloed ongeveer 70 milliliter het lichaam in. Dat betekent dus bijna 5 liter per minuut. Dat bloed heb je nodig om je hersenen en andere organen van voldoende zuurstof en voedsel te voorzien.

Af en toe slaat het hart echter niet regelmatig. Dit kun je voelen als "overslaan" van het hart, maar ook als hartbonken of een onprettig gevoel in de borst. Dit onregelmatig slaan van het hart kan verschillende oorzaken hebben. Meestal slaat het hart "voor zijn beurt". Deze extra slag voel je haast niet. Maar omdat het hart net extra heeft geslagen, wacht het even op de volgende slag, die dan extra hard aanvoelt en waargenomen wordt als een overslaand hart. Dit is bijna altijd onschuldig. Het kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door spanningen, een volle maag en cola- of koffiegebruik. Als het vaak voorkomt en je hebt er erg veel last van, dan zijn er medicijnen voor.

Een ander geval is de situatie waarbij het hart totaal onregelmatig slaat. Hierbij is de natuurlijke elektrische geleiding in een deel van het hart (de hartboezems) totaal van slag. Men spreekt dan van boezemfibrilleren. Er zijn dan zoveel elektrische prikkels dat het hart snel en onregelmatig samentrekt. Dit zorgt er voor dat het bloed niet efficiënt wordt rondgepompt. In plaats van 5 liter rondgepompt bloed per minuut kan dat wel dalen tot 3,5 liter per minuut. Sommige mensen merken hier niets van, maar vaak veroorzaakt dit klachten als moeheid en kortademigheid, vooral bij ouderen. Medicijnen kunnen hierbij van nut zijn. Daarnaast is er nog een ander belangrijk probleem bij boezemfibrilleren. Patiënten met boezemfibrilleren hebben namelijk een verhoogde kans op een beroerte. De dokter kan uitrekenen hoe groot deze kans is en of bloedverdunners noodzakelijk zijn.

Ook als je geen last hebt van boezemfibrilleren is het dus belangrijk de huisarts te consulteren.

Ten slotte is voorkomen beter dan genezen. Het is bekend dat mensen met een verhoogde bloeddruk, overgewicht of diabetes en mensen die roken of veel alcohol gebruiken vaker last krijgen van boezemfibrilleren. Werken aan een verbeterde leefstijl (zo nodig met behulp van de praktijkondersteuner, diëtist en fysiotherapeut) is dus ook hierbij belangrijk!