Wassenaar niet akkoord met afspraken Unmanned Valley

buren n De gemeenteraad van Wassenaar legt zich niet zomaar neer bij de bestuurlijke afspraken over Unmanned Valley op het voormalig Vliegkamp Valkenburg in Katwijk.

Het college van burgemeester en wethouders was wel akkoord, maar is door de meerderheid van de Wassenaarse raad teruggefloten. De raad wil eerst meer duidelijkheid over de veelbesproken 'groene zone' tussen de nieuw woon- en werklocatie en Wassenaar.

De gemeenteraad van Katwijk is vorige maand wel akkoord gegaan met de bestuurlijke afspraken, waarin onder andere Unmanned Valley (UMV), de werk- en testlocatie voor drones, en de groene zone uitgebreid aan de orde komen.


Katwijk en Wassenaar moesten vóór 1 maart akkoord gaan met de bestuurlijke afspraken, anders zouden die vervallen. Het college van Katwijk heeft vorige week dinsdag besloten Wassenaar een maand uitstel te verlenen. Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland en de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken hebben dat ook gedaan of zijn voornemens dit te doen, laat burgemeester Cornelis Visser in een brief aan de Katwijkse raad weten.

'Er is alles aan gedaan om tot deze bestuurlijke afspraken te komen en het college vindt het jammer dat de besluitvorming over deze afspraken nu een maand vertraagd is', schrijft Visser.

Het college heeft er nog wel 'alle vertrouwen in', dat die afspraken uitgevoerd gaan worden, zodat snel gestart kan worden met de woningbouw en de afgesproken testperiode van 5 jaar voor UMV.

Gedeputeerde A. Bom-Lemstra van Zuid-Holland gaf dinsdag op het Wassenaarse gemeentehuis een toelichting over het provinciaal beleid ten aanzien van de Groene Zone in de hoop dat de Wassenaarse raad later alsnog instemt met de bestuurlijke afspraken.


Nieuwe interim directeur Dunavie

Wonen n Pierre Sponselee is per 1 maart interim directeur-bestuurder bij Dunavie. Hij volgt hiermee Alfred Busser op die per 1 maart met vroegpensioen gaat. Pierre is een ervaren bestuurder in de sector van woningcorporaties.

De Raad van Commissarissen heeft voor een interim oplossing gekozen omdat er eerst duidelijkheid nodig is over de uitkomsten van de fusieverkenning met woningstichting Sint Antonius van Padua uit Noordwijkerhout voordat er een (definitieve) invulling komt van deze rol.

De komende periode houdt Sponselee zich bezig met de fusieverkenning en positionering van Dunavie in de omgeving. Daarin zal hij de afstemming zoeken met in- en externe belanghebbenden. Ook zal hij zich bezig houden met de ontwikkelingen rond de woningbouwplannen op voormalig vliegveld Valkenburg.

De Raad van Commissarissen, het Managementteam, Ondernemingsraad en Stichting Huurdersbelangen de Duinstreek (SHD) hebben medio januari 2019 een onvoorwaardelijk positief advies uitgesproken voor zijn benoeming. Allen zagen in Sponselee de kandidaat die naadloos past in het voorgelegde profiel. De Autoriteit woningcorporaties heeft de voorgenomen benoeming getoetst en een positief advies gegeven. Daarmee is Sponselee per 1 maart officieel benoemd.