Afbeelding
Foto: pr

Tien jaar Vrouwe van Katwijk

Eer n Dit jaar wordt voor de tiende keer de 'Vrouwe van Katwijk'-prijs uitgereikt. Morgen, vrijdag 8 maart, op Internationale Vrouwendag. De prijs is in het leven geroepen om een ode te brengen aan vrouwen die als voorbeeld dienen voor andere vrouwen. Dit kan zijn als vrijwilliger, maar ook in hun werk.

Door Jess Helling

De werkgroep 'Internationale Vrouwendag Katwijk', die zich bezighoudt met het promoten van 'de voorbeeldvrouw', bestaat uit Anneke Olivier, Annemarie Hoevens, Arina Kuyt, Corine Hoek, Margriet Rous, Tineke Zuijderduijn en Semiha Camsi.

De jury van de Vrouw van Katwijk prijs wisselt bijna jaarlijks, omdat de winnaressen worden gevraagd plaats te nemen in de jury. Dit is echter niet verplicht. De jury van dit jaar bestaat uit een selectie van de werkgroep, namelijk Corine, Annemarie, Tineke en Semiha.

Drie vrouwen vertellen over hun ervaring over het krijgen van de titel 'Vrouwe van Katwijk'.

Corine Hoek

Corine won de prijs in 2011 en is momenteel één van de juryleden, die bepalen wie de nieuwe Vrouwe van Katwijk wordt. 'Er is sindsdien wel het één en ander veranderd hoor. Sindsdien gaan we echt langs bij de genomineerde vrouwen om hun kant van het verhaal te horen.' Op mijn vraag of dat de verrassing niet een beetje verpest, geeft zij heel stellig antwoord: 'Absoluut niet. Als we opbellen om mede te delen dat iemand genomineerd is, krijgen we ze altijd weer stil. Het verrassingseffect is er nog steeds, alleen nu iets eerder'.

Zelf wist ze toentertijd nog van niets. Een vriendin nam haar mee naar iets leuks en ondanks dat Corine graag van tevoren weet waar ze aan toe is, kreeg zij toch echt niets te horen. 'Ik was nooit zo bezig met die Internationale Vrouwendag, het klonk een beetje té feministisch', vertelt zij, 'Ik vind het niet meer dan normaal dat je je mannetje staat, zegt wat je denkt en dat je ergens voor staat. Nu wordt er extra aandacht besteed aan de vrouwen die genomineerd zijn en wordt er op een rustig moment uitgelegd waarom zij genomineerd zijn'. Als ik vraag of Corine nog iets heeft wat ze mee wil geven aan de vrouwen van Katwijk aarzelt zij geen moment. 'Durf te leven en stá ergens voor.'

Lies van Beelen

Lies kreeg de Vrouwe van Katwijk-prijs in 2012 uitgereikt. Het kwam voor haar als een complete verrassing. Ieder jaar gaat zij trouw naar de uitreiking van de prijs en zo ook in 2012. Het was Lies onbekend dat zij genomineerd was en toen haar naam genoemd werd, was ze dan ook volledig overdonderd. 'De reacties waren hartstikke leuk. Zo positief allemaal.' Achteraf vielen er wel wat puzzelstukjes op hun plaats, maar van tevoren had ze écht niets door.

Carola Kamphues

Carola werd in 2017 uitgeroepen tot Vrouwe van Katwijk. Zij is heel even jurylid geweest, maar moest door drukte in de privésfeer uiteindelijk afscheid nemen van de werkgroep. 'Echt een fantastische groep vrouwen hoor. Wellicht dat ik in de toekomst nog iets voor ze kan betekenen.' Haar inzet voor vrouwen heeft geleid tot het winnen van de prijs. 'Ik vind het belangrijk dat vrouwen de juiste keuze voor zichzelf maken, op wel gebied dan ook.' Carola heeft zich veelvuldig ingezet voor de zwangere vrouw, zowel beroepsmatig als vrijwillig, en heeft momenteel een project lopen omtrent vrouwen en de overgang.

'Goede vrouwenzorg, dat is wat ik belangrijk vind. Zorg goed voor jezelf, want als je goed voor jezelf zorgt kan je ook goed voor andere zorgen.'

Dit jaar zijn genomineerd voor de prijs: Rianne Hogewoning, Anita Laterveer en Nadine de Koning. Morgen, vrijdag 8 maart, wordt tijdens Internationale Vrouwendag de winnares bekend gemaakt. | Foto: pr.

Ken jij iemand die het verdiend om in het zonnetje gezet te worden? Geef ze dan op via de Facebookpagina 'Internationale Vrouwendag Katwijk' of via de website van Welzijnskwartier Katwijk.

De voorgaande negen Vrouwen van Katwijk:

(van linksboven met de klok mee):

Aat van Duijn, Corine Hoek, Lies van Beelen, Maria Drikx, Marian Krijgsman, Annemarie Hoevens, Amerieke Verdoes, Carola Kamphues, Tineke Zuijderduijn.

Foto's:

Adrie van Duijvenvoorde en Piet van Kampen