Het kunstwerk is onthuld. | Foto: P. van Kampen.
Het kunstwerk is onthuld. | Foto: P. van Kampen. Foto: Piet van Kampen

Kunstwerk 'Bloei 3' van Joop van Egmond onthult

n 'Ik ben erg trots op hem'

Emotioneel n Vorige week vrijdag werd op de rotonde Noordwijkerweg-Voorhouterweg het laatste kunstwerk van Joop van Egmond onthuld. Een honderdtal genodigden woonden dit bijzondere moment van een bijzondere Rijnsburger bij.

Door Piet van Kampen

Voor echtgenote El en de familie was dit een emotioneel moment. Na de onthulling door de kleinkinderen David, Lennart en Maaike werd samen met El de blik even omhoog gericht. Alsof, de in juni 2018 door een triest ongeval, de overleden kunstenaar van bovenaf even getuige mocht zijn van dit ingetogen maar mooie moment. 'Het is een mooie dag met een schaduw', vertelde El mij openhartig. 'Ik ben erg trots op hem'.

Terecht. Als er zoveel mensen bijeenkomen om de onthulling van zijn laatste kunstwerk 'Bloei 3' bij te wonen doet een mens dit wel iets. Een eerbetoon aan de te vroeg overleden kunstenaar wiens kunstwerken 'De Ontluiking' op de rotonde nabij veiling Royal Fleur Holland en nu bij de rotonde aan de Noordwijkerweg een blijvende herinnering aan hem vormen. Kunstwerken die relateren aan de bloemen waarmee de plaatselijke economie tot bloei is gekomen. Mooier had Joop het niet kunnen verbeelden.

Plaatsgenoot Cor van Duijn die naast de rotonde op de Noordwijkerweg woont: 'Ik heb de vlag uitgehangen. Het is een mooie dag voor de nabestaanden van Joop en voor Rijnsburg'. De bloem van Joop die als kunstenaar het pseudoniem MOND gebruikte is uitgebloeid; maar hij zal mede door zijn kunstwerken in de herinnering van velen blijven voortleven.

Dankbaar

Voorafgaand aan de onthulling was er een bijeenkomst in De Voorhof waar El een kort woordje hield. 'Ik ben de gemeente Katwijk erg dankbaar dat het er gekomen is. Het was wel een lange procedure en Joop zou trots zijn geweest op het resultaat. De bloemen kleuren het leven en het leven van Joop kwam tot volle bloei. Hij hield van het leven maar zijn bloem is nu verdord'. Het was dapper van haar en tevens een moment van onontkoombare emotie. Ook collega kunstenaar Inez Köhler herdacht haar overleden collega. 'Het was een bescheiden man, een getalenteerd kunstenaar en had bewondering voor het werk van anderen. Ook zijn kunstwerk 'De Kus' in Voorhout is voor ons een blijvende herinnering aan hem. Hij liet mij ooit zijn prachtige dagboek zien waarin hij schreef en tekende over zijn reizen naar China en naar Frankrijk want hij was zeer geïnteresseerd in de werken van Vincent van Gogh'.

Veelzijdig

Joop van Egmond was veelzijdig. Begon met tekenen, werkte als huisschilder en bij de brandweer in Leiden. Hij ontwierp de praalwagens voor de 3 oktober optochten in Leiden en voor het Rijnsburgse Bloemencorso, tegenwoordig de Flower Parade geheten. Hij werkte met olieverf, aquarel en werd later een gewaardeerd kunstenaar. Van 12 maart tot 25 mei zijn er werken van hem te bewonderen in het Katwijks Museum. Een eerbetoon aan een markante, sociale maar bescheiden man.


Afbeelding