Minibos

Rijnsburg krijgt een 'Tiny Forest'. Een minibosje ter grote van een tennisbaan op de groen zone langs de Spinozalaan. De bedoeling is dat het nabijgelegen Wellant College en de Julianaschool samen met buurtbewoners het minibosje gaan onderhouden. Althans dat is het idee.

Prachtig initiatief maar terugbladerend door oude columns zet ik daar toch wel wat vraagtekens bij. In het najaar van 2017 complimenteerde ik via mijn column een bewoner van Westerhaghe. Hij had na jaren soebatten het voor elkaar gekregen dat de vele lege bakken rond de bomen in de wijk met plantjes werden gevuld. Eigenlijk was dat een taak voor de directe bewoners maar die lieten het massaal afweten. De wijkraad stelde geld ter beschikking en scholieren van het Wellant College zorgden voor het aanplanten. Helaas bleef het daar ook bij. Nadat de plantjes waren gepland keek niemand, noch de school, noch de wijkbewoners er meer naar om. Het werd een grote bende en vorig jaar najaar zijn de overblijfselen door de gemeente opgeruimd. Heel erg jammer.

Beste initiatiefnemers: De locatie waar het 'Tiny Forest' moet komen is vorig jaar door een gespecialiseerd bedrijf grondig onderzocht, er schijnt wat mis te zijn met die grond. De bomen die er zijn aangeplant stonden vorig jaar zomer al zonder blad, dus even navragen maar. Het ooit voor de wijk op deze locatie bedoelde dorpspark bestaat uit wat rommelige grasvelden, een voetbalkooi, een kunstwerk en een omgezaagde boomstronk. Er valt dus nog wel wat te verbeteren. Ik zie de komst van een 'Tiny Forest' dan ook als een druppel op een gloeiende plaat is. Gelukkig is er de kinderboerderij en speeltuin, die worden druk bezocht. De bij die speeltuin ooit beloofde waterspeeltuin gaat er, zo las ik onlangs, nu ook eindelijk komen. Ja, in Katwijk bij het zwembad, dat is wel een aardig eindje lopen.

Steeds meer groen wijkt voor huizen en bedrijven, en zo ook hier. Aan het begin van de Noordwijkerweg staan huizen gepland en aan het einde van die weg bedrijven. Klei-Oost breidt uit naar de overkant van de weg. Langs de Rijnsburgerweg verrijst Frederiksoord-Zuid en langs de Oegstgeesterweg: Hof van Rijnsburg. Maar ook in het centrum staan plannen op stapel voor nog meer woningen. Ze schijnen nodig te zijn.

Ja, het moge duidelijk zijn het wordt hier goed vol. Daarnaast: uitwaaien op het strand doen we over enkele jaren met zicht op honderden windmolens. Rijnsburg wordt langzamerhand onderdeel van een groot stedelijk gebied. Bij u al jaren bekend als de Randstad.

Reageren?

uicatcher@gmail.com