Afbeelding
Foto: Carin van der Spijk

Koolmeesje

Xenia n Ton Hetebrij verhaalt in deze column over Xenia, het jongeren hospice in Leiden waar hij vrijwilliger is.

Tussen de Hooigracht en de Middelste Gracht viel een koolmeesje uit een oude beukenboom. Niets opzienbarends, de wereld stond er niet van stil. Maar dat onooglijke kleine bolletje, zonder die stralend witte wangen en die zwarte borststreep van een volwassen koolmees, viel uit de Xeniabeuk.

De naam van deze boom is in een flora niet te vinden. Daarin is het een rode beuk, die niet vanzelfsprekend op een stille plek tussen twee Leidse grachten wordt aangetroffen. Misschien is dat het geluk geweest van dat piepkleine, ondernemende koolmeesje. Onder die beuk staat het gastvrije huis van Xenia, waar zorg een vanzelfsprekendheid is, ook voor gevallen koolmeesjes.

Terwijl de schetterende koolmeesouders over zijn hoofd scheren, brengt een vrijwilliger van het huis het beestje in veiligheid. Hoe het met dat koolmeesje zal aflopen in zijn onveilige wereldje is onduidelijk. Kruist een kat zijn pad of heeft het stomweg geluk en nestelt het straks ook in die gastvrije beuk?

In de wereld van Xenia staat veiligheid centraal voor jonge gasten op weg naar een onzekere toekomst. Te jong moesten ze de veiligheid van dit huis zoeken. Ze zijn niet uit het nest gevallen zoals dat koolmeesje. Ze zijn overvallen. Op de rand van het nest met de wereld aan hun voeten heeft Hein bij hen zijn onheilspellende boodschap afgegeven. Een boodschap die een gat in hun tijd slaat, waarin ze te vroeg dreigen te verdwijnen.

In Xenia wordt de tijd op een goudschaaltje gewogen. De ervaring is dat voorspellingen in de tijd nogal betrekkelijk zijn. Tussen de komst en het vertrek, waaraan niet valt te ontkomen, lijkt Magere Hein zich soms nog even terug te trekken. Misschien is er toch meer tussen hemel en aarde? Of is het simpel de gastvrijheid van dit huis waardoor het meedogenloze voortschrijden van de tijd zijn onheilspellende karakter verliest en daardoor aan ruimte wint?

In de stilte tussen die twee grachten heeft de dood helaas het laatste woord, koolmees of Xeniagast niet uitgezonderd. Het lijkt niets opzienbarends. De wereld zal er niet van stil staan. Een gastvrij huis onder een oude beuk biedt in die stilte van de Kloosterpoort een plek voor wie wordt overvallen en te vroeg valt.

Xenia, Hospice voor jongeren en jong volwassen

Kloosterpoort 4 Leiden

www.xeniahospice.nl

Naast Xenia, zijn er in onze regio meerdere hospices, waaronder die van dsv-verzorgdleven in Katwijk en Rijnsburg.