Wonen & winkelen

In de etalage van de voormalige Blokker winkel hangen sinds kort foto's van ons dorp uit vervlogen tijden. Veel oudere mensen nemen er een kijkje. Ik denk dat ze met weemoed terug denken aan die tijd. De fraaie Vliet met z'n buurtjes, de vele winkeltjes, allemaal verleden tijd. Winkels, er verdwijnen er steeds meer, ook hier. Webshops bepalen tegenwoordig ons koopgedrag. Gelukkig gaat in dit Blokker pand binnenkort weer een ondernemer aan de gang. Laten we hopen dat het pand dat hij achterlaat ook weer een nieuwe bestemming krijgt anders is het dweilen met de kraan open.

Maar liefst 5000 woningen moeten er komen in de woonwijk Nieuw Valkenburg. Vorig week heeft de gemeenteraad ingestemd met de plannen die het provinciebestuur en de eigenaar van de grond, het Rijkvastgoedbedrijf, voor het gebied hebben bedacht. Het moge duidelijk zijn, niet de gemeente maar het Rijk bepaald hoe het gaat worden. Groen wordt het, ja aan de kant van Wassenaar. De gemeente waar meer bomen staan dan mensen wonen. B&W van die plaats wist bij de onderhandelingen over de inrichting van het gebied een groene buffer van 1500 meter breed binnen te slepen, op uitzicht op de bouwlocatie zat men niet te wachten. Die onderhandelingen verliepen overigens niet bepaald netjes. In de wandelgangen wordt gesproken van dwang en pure chantage. Tja, de gemeente wikt, maar de provincie beschikt.

De Bloemencorso's in onze regio verkeren in zwaar weer kopte onlangs het Leidsch Dagblad. Het is maar de vraag hoe lang ze nog blijven rijden. Ons Rijnsburgs Bloemencorso rijdt al vele tientallen jaren en trekt volgens de gemeente ruim 350.000 kijkers. Toch leveren die schijnbaar niet genoeg (kijk) geld op, zelfs de enige jaren terug ingevoerde collectekar langs de route kan de boel kennelijk niet overeind houden. Momenteel wordt onderzocht hoe de corso's gered kunnen worden. Ik heb wel een idee. Misschien moeten we terug naar onze roots. Laat dat hele show- en glamour circus rondom dat corso een keertje achterwege, het gaat toch om de bloemen?

In De Zwaaikom krijgt een bestaande kledingwinkel een nieuw onderkomen. Dit is door winkeliers uit het nabij gelegen Badcentrum jarenlang tegengehouden. Zo kwam er toch een shop in tweededehands kleding. De gedoogde winkel was al snel te klein en verhuizen in feite onmogelijk. Tot vorige week. Toen zette de voltallige gemeenteraad het licht voor ze op groen. Achteraf gezien logisch. Flink wat raadsleden bleken er zelf regelmatig inkopen te doen. Raadsleden? Valt die vergoeding dan zo tegen?

Reageren?
uicatcher@gmail.com