Vierde bijeenkomst 'De toekomst van Katwijk' goed bezocht. | Foto: MR.
Vierde bijeenkomst 'De toekomst van Katwijk' goed bezocht. | Foto: MR. Foto: Mark Ruis

Toekomst van Katwijk krijgt vorm

Slot n In wat voor Katwijk wil jij leven en in welke maatschappelijke zaken gaan we de komende jaren tijd en energie steken? In de afgelopen maanden is de gemeente de straat op gegaan om burgers te vragen naar hun ideeën over de toekomst van Katwijk. De vraag die als rode draad door dit project loopt: hoe zorgen we ervoor dat iedereen mee kan doen in de samenleving?

Door Mark Ruis

Deze zoektocht naar inbreng uit de samenleving heeft meer dan duizend ideeën opgeleverd. Behalve gesprekken met 'de gewone man' is er uitgebreid gesproken met maatschappelijke organisaties, professionals en verenigingen over hun ideeën over een toekomst waarin iedereen mee kan doen.

Het projectteam van de gemeente is met deze ideeën aan de slag gegaan en heeft de ideeën geordend en ondergebracht onder vijf centrale thema's. De oogst uit de samenleving is dat Sociale Veiligheid, Gezondheid, Zorg en Ondersteuning, Opgroeien en Ontwikkelen en Meedoen de belangrijke thema's worden gevonden voor een Katwijk van de toekomst waarin iedereen mee kan doen. Deze thema's zijn weer opgedeeld in ambities en dit geheel vormt de zogenaamde (concept) maatschappelijke agenda voor Katwijk, kortweg de MAG.

Tijdens de vierde en afsluitende bijeenkomst van 'De toekomst van Katwijk', afgelopen dinsdagavond in de Burgt in Rijnsburg, hebben de aanwezigen gereageerd op deze concept-MAG. De centrale vraag tijdens deze bijeenkomst: Wat vinden we belangrijk en waar gaan we tijd en energie in steken?

De aanwezigen spraken hierover en er is gestemd over welke ambities zij het belangrijkst vinden om zo in beeld te krijgen van wat belangrijk wordt gevonden en wat minder belangrijk.

Ambities

Onder het thema 'opgroeien en ontwikkelen' bijvoorbeeld, het thema dat zich richt op de jeugd, vonden veel aanwezigen het een belangrijke ambitie dat er meer kinderen en jongeren deel kunnen nemen aan activiteiten die zich richten op het vergoten van de maatschappelijke ontwikkeling. Ook onder het thema 'meedoen' was dit een opvallende uitschieter.

'Het idee achter de maatschappelijke agenda is dat we anders gaan kijken naar de manier waarop we sociaal beleid voeren', legt verantwoordelijk wethouder Van Helden uit. Er wordt beter gekeken naar de behoefte uit de samenleving en het (meetbare) effect van de tijd, het geld en de energie die gestoken wordt in maatschappelijke initiatieven wordt belangrijker. 'De maatschappelijke agenda is een ambitie die we als samenleving willen bereiken en de gemeente is daar een partner in. De gemeente is niet een alles-oplossend instituut', licht van Helden toe. 'We hebben het maatschappelijk middenveld hard nodig.'

De gepresenteerde concept maatschappelijke agenda kwam op sommigen wat abstract over en riep dan ook enkele vragen op vanuit de zaal. Een vertegenwoordiger van een muziekvereniging vroeg zich af wat deze nieuwe manier van kijken in de praktijk betekent voor de vereniging. De manier van subsidie verstrekken verandert, maar hoe moet de vertaalslag gemaakt worden naar de maatschappelijk agenda?

Iemand anders merkte namens het gehandicaptenplatform meermaals op dat het hem bevreemde dat de toegankelijkheid voor mindervaliden niet expliciet genoemd werd onder het thema 'meedoen'. Onder de aanwezigen bevonden zich ook enthousiastelingen die maar al te graag hun ideeën nog eens onder de aandacht wilden brengen. Benadrukt wordt dat dit nog niet het eindstation is en dat het proces een vervolg zal krijgen.

Via www.detoekomstvankatwijk.nl kunt u de ontwikkelingen rond de maatschappelijke agenda volgen.


Bewoners Salem verhuizen voor drie jaar naar Rijnsburg

Zorg n De bewoners van het Katwijkse woonzorgcentrum Salem aan de Duindoornlaan van zorgorganisatie DSV | verzorgd leven gaan verhuizen naar de Waterboslaan in Rijnsburg.

De tijdelijke accommodatie daar is eerder gebruikt door bewoners van De Vlietstede in Rijnsburg en van de Duinrand in Katwijk, toen die zorgwooncentra werden vernieuwd. Nu zijn de bewoners van Salem aan de beurt.

De verhuizing van de 62 bewoners is op maandag 1 april. 'De bewoners en hun naasten, de medewerkers en vrijwilligers van het woonzorgcentrum zijn de afgelopen weken tijdens een aantal bijeenkomsten uitgebreid geïnformeerd over de op handen zijnde verhuizing naar het tijdelijke onderkomen in Rijnsburg', laat een DSV-woordvoerster weten

Dezelfde zorg

De direct betrokkenen zijn eerst geïnformeerd over de verhuizing. Nu volgen er voor de bewoners van de diverse woongroepen en hun familie nog apart kleinere bijeenkomsten over de praktische zaken rond de verhuizing, zodat iedereen goed is geïnformeerd en alles rustig kan worden voorbereid.

'In de tijdelijke huisvesting beschikken zij over dezelfde zorg en faciliteiten als in het oude Salem. De hospicezorg is vanuit Salem eerder al overgegaan naar DSV | Vlietstede in Rijnsburg.

De verwachting is dat het nieuwe Salem klaar is in 2022. De start van de bouwwerkzaamheden is nog niet vastgesteld. Die is nu nog in de planvorming. 'Als dat helemaal rond is, wordt begonnen met de eerste sloopwerkzaamheden van Salem.'

Moderne eisen

De meeste mensen zijn positief over de verhuizing en kijken er zelfs naar uit, laat de woordvoerder weten. 'Het oude gebouw is zo goed mogelijk onderhouden de afgelopen jaren, maar voldoet echt niet meer aan de moderne eisen voor een woonzorgcentrum. De ruimtes zijn vaak klein en niet handig ingedeeld. Het nieuwe woonzorgcentrum biedt de bewoners meer comfort en ruimte en voldoet beter aan de eisen voor moderne ouderenzorg.'

'We gaan nu het voorjaar in en omdat de plek met het terras aan het water dan extra mooi is, vinden de bewoners het ook wel prettig om naar de tijdelijke huisvesting te gaan.' De ervaringen van de eerder verhuisde bewoners van de DSV-locaties, die daar enige tijd hebben gewoond, maken ook dat zowel de medewerkers als de bewoners weten wat ze kunnen verwachten en dat sommigen er zelfs al naar uit kijken.

'De ruimte die beschikbaar is op de tijdelijke locatie is groter en veel is gelijkvloers, wat het ook gemakkelijker maakt voor de ouderen.'