Afbeelding
Foto: L. Roosjen

Linda van den Berg wint eerste Maestro

Begin van nieuwe traditie in Valkenburg

Lef n Terwijl in Leiden zaterdagavond 16 februari de finale plaatsvond van het Leids Cabaret Festival, werd door Valkenburg's Harmonie haar eerste 'Maestro' georganiseerd. Plaats was nog niet de Theater Hangaar maar 'Het Dorpshuis Valkenburg'. Drie bekende Valkenburgers hadden zich bereid verklaard mee te dingen naar de titel: Maestro 2019.

De bekende Valkenburgers waren Linda van den Berg, Henk Imthorn en Wim Masmeijer. Zij hadden driemaal met de Harmonie geoefend en hadden als gemeenschappelijk handicap: geen noten te kunnen lezen. Hoewel? Henk gaf schoorvoetend toe wel de noten te kunnen volgen in zijn Psalmboek… Maar daarmee ben je nog geen echte 'zwaaimeneer'. En Wim kent natuurlijk alle noten van de verschillende scheidsrechtersfluiten. Linda stelde zich ook kwetsbaar op. Naast de oefeningen met de Harmonie had ze zaterdag nog een muziekles gevolgd. 'Maar ze kende vooraf geen noten en nu nog steeds niet…'.

Daar is durf voor nodig om met deze 'beperkingen' toch plaats te nemen op de bok en ten overstaan van het publiek als gastdirigent Valkenburg's Harmonie te dirigeren tijdens haar concert. Nou ze deden het….. en met verve. Henk paste zelfs bij zijn verschillende optredens zijn kleding aan. Van billentikker bij zijn 'Pomp and Circumstance' tot een motorjack bij zijn 'Born to be Wild', voor sommigen nog bekend uit de film 'Easy Rider'.

Publiek bracht via applaus haar voorkeur uit

Er waren twee voorronden. Hierin moesten de deelnemers heel verschillende stukken dirigeren. In de finale moesten de twee finalisten beiden hetzelfde stuk uit 'The Pantom of the Opera' dirigeren. Door hun inzet stelden de strijders voor de titel 'Maestro' de jury voor een helse klus. De jury bestond uit de voorzitter van de jury en dirigent van de harmonie Frank de Jong, Lisette van der Maden en Caspert van de Wel. Via haar applaus en een decibelmeter kon het publiek in ronde twee en de finale blijk geven van haar voorkeur. Wie naar de finale ronde mochten werd nog spannend. Henk was door. De strijd om de tweede finaleplaats ging tussen Linda en Wim. Zij moesten nog een keer optreden, waarna het publiek zich uitsprak voor Linda.

Tweemaal hetzelfde stuk uit The Phantom moest de uitslag geven. Terwijl een, volgens eigen zeggen, opgeluchte Wim toe keek naar de inspanningen van zijn concurrenten, gingen Henk en Linda er nog een keer vol in. Hoewel in een eerder jury-oordeel Henk vergeleken werd met zijn stijl 'als een Bernstein te dirigeren', ging Linda uiteindelijk met de winst aan de haal. De jury prees haar met het feit, dat ze op een 'Hans Kazanachtige manier' er in slaagde aan het eind de muzikanten weer aan zich te binden.

Het was een bijzondere optreden van Valkenburg's Harmonie. Een avond voor een breed publiek gezien de opkomst van het aantal aanwezigen, waar ook de muzikanten van genoten hebben. Het was voor hen wel eens lastig, maar door de repetities kenden ze de gastdirigenten een beetje en ze hebben veel gelachen. Uit zo'n avond blijkt maar weer hoe belangrijk een dirigent uiteindelijk is. Een compliment, dat hun eigen dirigent, Frank de Jong, op mocht strijken.

'Maestro' een begin van een nieuwe traditie in Valkenburg. Vakenburg met de oudste paardenmarkt, een voormalig vliegkamp, een prachtige musical in de vorm van 'De Soldaat van Oranje', houder van onze nieuwe Katwijkse woonlocatie en nu Maestro?

Tekst en foto's
door Leo Roosjen

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding