Raad akkoord met afspraken over ontwikkeling Unmanned Valley

De n gemeenteraad is vorige week donderdag akkoord gegaan met bestuurlijke afspraken over Unmanned Valley (UMV) op voormalig vliegkamp Valkenburg met provincie Zuid Holland, Rijksvastgoedbedrijf (RVB) en gemeente Wassenaar. In die afspraken is geen plek voor zweefvliegers. Alle hoop voor de vliegclubs is nu gevestigd op de gemeente Wassenaar.

Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

Alleen KiesKatwijk stemt tegen de bestuurlijke afspraken.

Fractievoorzitter Jaap Haasnoot gebruikt, volgens de andere partijen, wel 'hele grote woorden' als 'chantage', 'onredelijke eisen' en 'deze raad is een lammetje en geen leeuw'.

'Een brutaliteit'

Haasnoot ziet het RVB als de boosdoener. 'Het dwingend opleggen van een overheidsbedrijf om iets wel of niet toe te staan is een gotspe. Het om zeep helpen van het zweefvliegen is volkomen onnodig, een brutaliteit.' Een motie om het 'zweefvliegen mogelijk te maken als harde voorwaarde inbrengen in het bestuurlijk overleg' krijgt geen steun. 'Als een grondeigenaar het niet toestaat, dan kunnen wij dat niet afdwingen', stelt René Slootweg van GemeenteBelangen.

'Eerlijk verhaal'

Net als andere partijen geeft Matthijs van Tuijl (PvdA) aan, het zeer te betreuren, dat er voor de zweefvliegers geen plek meer is. 'Je moet als politicus ook het eerlijke verhaal vertellen: het moet wel mogelijk zijn. Het RVB is partner. Het alternatief is het opblazen van deze deal en dat moeten we niet willen. Want er staan veel mooie punten in. We kunnen straks woningen bouwen met een groene inpassing. Het belang van woningbouw is groot.'

Voor het zweefvliegen is er nog een kleine kans: een plek in de groenzone van Wassenaar. 'Ik hoop dat Wassenaar nog iets kan doen', zegt Ton de Vries van de ChristenUnie. 'En ons college wil daar aan meewerken voor zover dat mogelijk is.' Wethouder Gerard Mostert beaamt dat. 'Als ik daar hulp kan bieden, zal ik dat zeker doen.'

'Kritisch blijven'

De wethouder moedigt Haasnoot aan om 'vooral kritisch mee te blijven denken'. 'Maar als je dan kritisch bent, kom dan ook met concrete punten waar het college niet levert. Haasnoot zegt: alleen de grondeigenaar heeft zijn zin gekregen. Dat is niet waar, want Unmanned Valley komt er.'


Muziekles voor allerkleinsten

Bij n Jong Floraband. Is uw kind al van kleins af enthousiast als de Flora Band voorbij komt?

Staat hij of zij in de handen te klappen als de Jong Flora Band door de straat komt? Meld uw zoon of dochter dan aan voor de lessen Algemene Muzikale Vorming (AMV) van de Jong Flora Band. Tijdens deze lessen maken de leerlingen spelenderwijs kennis met verschillende instrumenten, muziek in het algemeen.

De lessen AMV zijn geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar en worden gegeven door een vaste muziekdocent, Marit van der Plas, die speciaal hiervoor is aangesteld. Zij leert de kinderen op spelenderwijs wat ritmes zijn, wat muzieknoten voorstellen en gebruikt hier allerlei speltechnieken voor.

De eerste vier AMV lessen zijn gratis, zodat u kunt proberen of dit voor uw kind geschikt is. De lessen vinden plaats op maandagmiddagen van 17.00 uur tot 17.45 uur, in het verenigingsgebouw 'de Kazerne' in Rijnsburg.

Wilt u uw kind opgeven of meer informatie? Mail dan naar                 jfb@floraband.nl.