Van links naar rechts: Jelle, Marlize van Duijn, Mariëlle van Rietschoten en Mats. | Foto: Piet van Kampen
Van links naar rechts: Jelle, Marlize van Duijn, Mariëlle van Rietschoten en Mats. | Foto: Piet van Kampen Foto:

Valken '68 pakt winst pas in de laatste minuut tegen DoCoS

Voetbal n Op een zonnig Duyfrak speelde Valken'68 afgelopen zaterdag de wedstrijd tegen een sterk gehavend DoCoS.

Na een zeer slechte eerste helft met een terechte 0-1 achterstand gaven de pessimisten er al geen stuiver meer voor. Optimisten dachten nog het wordt een dubbeltje op zijn kant om deze wedstrijd winnend af te sluiten. In de 90e minuut was het Valken'68 spits Robbert van Delft die het kwartje de goede kant op liet vallen. 2-1 winst.

Een in een 4-4-2 spelend Valken'68 was in de eerste helft niet bij machte om tegen het gehavende DoCoS, schorsingen en blessures, kansen te creëren. Laat staan te domineren. De betere kansen waren duidelijk voor DoCoS. Een klutsbal in de zestien leverde DoCoS via Christiaan van Empel in de 6e minuut zelfs al een vroege 0-1 voorsprong op.Dit was ook de ruststand.

Onmiddellijk na rust werd spits Robbert van Delft ingebracht voor controlerende middenvelder Geoff Smit. Het overstappen naar 4-3-3 gaf voetballende een iets beter Valken'68 te zien. Maar het duurde tot de 73e minuut voordat Valken'68 pas echt op gang kwam. Misschien was het wegsturen van "assistent" Pim Langeveld wegens commentaar in de 65e wel de aanleiding dat bij verschillende Valken spelers het knopje omging. Een afstandspegel van 25-30 meter vanaf rechts door Selmo Kurbegovic werd via de binnenkant van de paal over de lijn gelopen door Marc Langeveld (73e minuut 1-1). Na het wegsturen van DoCoS speler Pieter Maat, was het toch DoCoS dat middels een counter de eerste echte grote kans op de overwinning kreeg via Lars de Ridder. Voor open doel wist hij keeper Erwin van der Nagel niet te passeren in de 83e minuut. Een in de zestien gepompte bal bezorgde Robbert van Delft bij de eerste paal in de 90e minuut de kans op een wat gelukkige overwinning. Om zijn as draaiend frommelde hij de bal over de doellijn en kon Valken'68 opgelucht ademhalen (2-0). Het kwartje was een keertje de goede kant op gevallen. Als het kwartje nou ook nog eens valt qua wedstrijdinstelling, vorm en speelwijze, dan kan het zonnetje nog wat langer blijven schijnen op het Duyfrak dit seizoen.

Zaterdag 23 februari speelt Valken'68 1 uit tegen DSO (Zoetermeer), aanvang 14:30 uur.


Eerste Gebarencafé Katwijk in Brownies & DownieS

gebarencafé n Bij Mariëlle van Rietschoten kwam er een aantal jaar geleden een idee in haar op. Tijdens een cursus in de kerk zag zij hoe een dove vrouw mee kon doen aan de cursus door de inzet van haar doventolk. Het mee kunnen doen in de samenleving, doof en horend samen, greep haar aan. Enkele weken geleden was het eerste Gebarencafé Katwijk in Brownies & DownieS een feit.

Door Piet van Kampen

Mariëlle is moeder van twee jonge kinderen, docent aan de Kon. Emmaschool in Rijnsburg en baby- en kindergebarendocent bij Marie-Lieve Baby-& Kindercommunicatie. De interesse in gebarentaal begon op haar 8e toen zij een slechthorend meisje ontmoet. Ze leerde van haar het handalfabet. Na de geboorte van haar eerste kind volgde ze een workshop babygebaren en vond hierin inspiratie om er zelf iets mee te gaan doen. "Het werkte goed bij mijn kinderen" is haar ervaring. "De behoefte aan het gebruik van gebaren is er niet alleen voor baby's en jonge kinderen en mensen met bijv. een beperking, maar ook voor doven en slechthorenden.

"Ik heb contact gezocht met Marlize van Duijn van Brownies & DownieS en zij was direct positief. Ook heb ik Marlies van der Plas benaderd, de enige docent Nederlandse gebarentaal in Katwijk. Ook zij was enthousiast. Samen hebben wij toen de voorbereidingen getroffen. We hebben eerst een enquête gehouden. Via Facebook en Instagram kwamen er veel positieve reacties binnen."

Nieuw initiatief in de gemeente Katwijk

Het eerste Gebarencafé kwam er en het was stampvol in Brownies & DownieS, aan het Noordeinde. "Het was best wel spannend die eerste keer maar het was echt overweldigend. Marlies van der Plas, Marlize van Duijn en ik zijn ontzettend dankbaar. Ook voor alle vrijwilligers die zich voor en tijdens de avond hebben ingezet, zonder hen was dit nooit mogelijk geweest" vertelt Mariëlle uiterst tevreden.

Het eerste Gebarencafé Katwijk was een schot in de roos. Er bleek behoefte aan te zijn. Het Gebarencafé is er voor alle leeftijden. Op zaterdag 2 maart is het gratis café er voor kinderen. Aanmelden kan bij Brownies & DownieS, tel. 2408853 of via gebarencafekatwijk@gmail.com Om gericht te kunnen werken is het maximale aantal kinderen op 20 gehouden.

Van links naar rechts: Jelle, Marlize van Duijn, Mariëlle van Rietschoten en Mats. | Foto: Piet van Kampen