Vrijwilligers van het AWN geven tekst en uitleg aan bezoekers. | Foto: Piet van Kampen.
Vrijwilligers van het AWN geven tekst en uitleg aan bezoekers. | Foto: Piet van Kampen. Foto: Piet van Kampen

Hot Spot Archeologie in het gemeentehuis

Oud n Nieuwsgierig wat er in het afgelopen najaar in zes weken tijd in het gedeelte van de Zanderij achter de Zeewinde aan archeologische vondsten is gedaan? Kom dan op volgende week woensdag 27 februari tussen 12.00 en 16.00 uur naar de Burgerzaal in het gemeentehuis.

Door Piet van Kampen

Vorige week woensdag was de eerste keer dat men er een kijkje kon nemen. Wat was het resultaat van de klus waaraan 170 burgers niet alleen uit Katwijk maar ook uit de regio hebben meegewerkt? Dit alles onder begeleiding van deskundige vrijwilligers van de Werkgemeenschap Nederland-Rijnland (afdeling Rijnstreek) die ook in het gemeentehuis ter plaatse aanwezig zijn om uitleg en toelichting te geven.

Het was op zich uniek dat burgers voor het eerst aan archeologische opgravingen deel mochten nemen. Bezoekers en deelnemers kunnen in het gemeentehuis mee helpen aan het determineren (beschrijven) van de vondsten uit het Merovinisch tijdperk (600-700 na Christus). Deze bestaan uit scherven aardewerk, hout van palen en planken, glas, botten, huttenleem, turfsteen, sieraden en een stenen pijpenkop. Overigens wordt het houtwerk allemaal in een koelcel in Amersfoort bewaard voor nader onderzoek. In dit najaar worden de uitkomsten van het onderzoek bekend. Er werden ruim 700 sporen en doorsneden van grondverkleuringen aangetroffen en alles is in kaart gebracht. De voorlichters van het AWN (Vereniging van vrijwilligers in de archeologie) weten te melden dat er sporen van vijf boerderijen zijn aangetroffen. Ook werden er sporen van akkers en sloten gevonden. Er werd zelfs een gouden munt boven aarde gehaald. Bijzonder om te zien hoe het er in een ver verleden in Katwijk en omgeving moet hebben uit gezien een ideale gelegenheid om eens even in het gemeentehuis binnen te wippen.

Foto: Vrijwilligers van het AWN geven tekst en uitleg aan bezoekers. | Foto: Piet van Kampen.