Carla Hoek in haar natuurdrogisterij. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde
Carla Hoek in haar natuurdrogisterij. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde Foto: Adrie van Duijvenvoorde

'Droom wordt eindelijk werkelijkheid'

n NatuurHoek opent op de Zuidstraat

winkel n Als ik naar de winkel toe loop, komt net Carla Hoek (50) aangelopen. Ik krijg een krachtige hand van haar en word voorgelaten haar winkel in. Het eerste dat opvalt aan de ruimte is dat deze niet groot is, slechts 42m2, maar wél groot oogt.

Door Jess Helling

De grijze vloer gecombineerd met de houten schappen geeft het geheel een rustige uitstraling. Wat in het oog springt, is de balie met daarop een ouderwetse weegschaal. In het pand blijkt altijd al een winkel te hebben gezeten, waaronder een dierenarts, schoenmaker en kringloopwinkel. Met de huidige inrichting is op alle mogelijke manieren rekening gehouden met de boodschap die de winkel uitdraagt, namelijk zo dichtbij als mogelijk bij de natuur staan.

De inrichting is samengesteld uit hout en tweedehands artikelen en het geheel doet nostalgisch aan. Carla geeft aan dat, na tien jaar, haar droom nu eindelijk in vervulling gaat.

Natuurdrogisterij

'Ik heb lange tijd gewerkt in vrijwel de oudste natuurdrogisterij van Nederland en in mijn eerste week daar wist ik al: ik wil ooit mijn eigen natuurdrogisterij.' Om haar kennis uit te breiden, heeft ze diverse studies gevolgd, onder andere in kruidengeneeskunde, natuurlijke cosmetica en biologische voeding.

Nog een term die valt is 'orthomoleculaire geneeskunde', iets waar ondergetekende nog niet eerder van gehoord had. In de orthomoleculaire geneeskunde streeft men er naar met stoffen te werken die het lichaam zonder schade kan gebruiken en verwerken.

'Natuur' en 'gezondheid' staan bovenaan de prioriteitenlijst van Carla. Als ik geïnteresseerd vraag naar het idee achter haar assortiment, vertelt ze mij bevlogen hoe het één en ander in elkaar steekt. 'Eén van mijn leveranciers koopt grote stukken landbouwgrond op en laat dat eerst tot rust komen. De natuur krijgt de kans zichzelf te herstellen van alle schadelijke invloeden die de mens er op heeft gehad. Er komt geen bestrijdingsmiddel bij kijken en pas als de natuur er klaar voor is, wordt de grond gebruikt voor de ingrediënten, die zij later verwerken in de producten die ik aanbied.'

Natuur en gezondheid

Geen van de producten in de winkel is getest op dieren en zelfs de aangeleverde grondstoffen zijn niet getest op dieren. Naast natuurlijke en biologische producten voor mensen, biedt Carla ook vitaminen, mineralen en wondverzorgingsproducten voor honden, katten en paarden aan. Daarnaast kan men altijd bij haar terecht voor advies. Dankzij korte lijntjes met de diverse leveranciers kan Carla persoonlijk advies geven en de te bestellen producten snel in huis hebben.