Aandacht voor warme truien dag op de Oranje Nassauschool. | Foto: pr.
Aandacht voor warme truien dag op de Oranje Nassauschool. | Foto: pr. Foto: pr

Een warme warme truien dag

n Samen energie besparen, geeft energie

Aandacht n Klimaatverbond Nederland organiseerde voor de 13e keer een warme truien dag. Vorige week vrijdag deed de Oranje Nassauschool ook mee aan deze warme truien dag.

Dit paste volgens het team van de school goed bij het thema van de kerkdienst, die de school een week eerder organiseerde op zondag 10 februari in de Grote- of Laurentiuskerk. Voor en tijdens de themadienst was met de kinderen gesproken over hoe we met elkaar beter voor de wereld kunnen zorgen.

De verwarming van de school werd die vrijdag 1 graad lager gezet. De kinderen kwamen om deze graad te compenseren, met een warme trui aan naar school. Ze werden door alle leerkrachten van de school welkom geheten. De leerkrachten droegen voor deze gelegenheid allemaal een ijsmuts.

Warm

Er waren twee doelen deze dag. Het eerste doel spreekt voor zich; de kinderen moesten het warm hebben, want als je het koud hebt, kun je niet goed leren. De verwarming was 1 graad lager gezet en dat zorgde er voor dat het aan het begin van de ochtend best een beetje fris was in alle klaslokalen. Het tweede doel van de warme truien dag was dat de kinderen (en daarmee ook hun ouders) iets leerden over de uitstoot van broeikasgassen. Het is een onderwerp dat op dit moment veel in de publiciteit is. Daar krijgen de kinderen veel van mee door middel van het jeugdjournaal en de gesprekken in de klas. Deze week werd in de klassen besproken hoe we minder CO² zouden kunnen uitstoten. De verwarming lager zetten, iets minder lang onder de douche staan en de lampen uitdoen in de ruimten waar je niet meer bent. Kleine simpele dingen die kinderen kunnen doen, dingen die de kinderen zelf bedachten.

Samen energie besparen, geeft energie. Dat was deze dag wel te merken op school. Ook de energie van de zon speelde een grote rol. Want behalve de warme trui was ook de warmte van de zon deze vrijdag 15 februari duidelijk aanwezig. De truien en de zon zorgden er voor dat geen van de kinderen het koud heeft gehad deze dag.

Mooi meegenomen was dat we met elkaar voor 6% minder brandstof en dus 6% minder CO² uitstoot hebben gezorgd en daar zijn we met elkaar erg trots op.


Valkenburgse Meer krijgt nog dit jaar nieuwe uitstraling

n In toekomst rondje om het meer in stoomtrein

gemeenteraad n Geen rondje om de kerk, maar een rondje om het meer. Het Valkenburgse Meer om precies te zijn. Dat is waar Stoomtrein Katwijk Leiden nog dit najaar mee wil beginnen. Voorzitter Pieter van der Ham van de stoomtrein bracht vorige week donderdag de Katwijks gemeenteraad in herinnering, dat het recht voor dat rondje om het meer is vastgelegd in een erfpachtcontract uit 1993.

Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

De gemeenteraad besprak vorige week het Inrichtingsontwerp Valkenburgse Meer voor de oostoevers. Het doel: meer groen en recreatie. 'Met het inrichtingsontwerp wordt een impuls gegeven aan de openbare ruimte, verbindingen, zichtrelaties, samenwerking en recreatief gebruik van het Valkenburgse Meer', staat in de nota van het college van burgemeester en wethouders.

Er komt een 'nieuw centraal gelegen zonnige oeverweide', een 'aantrekkelijke en gezamenlijk entree-gebied' , het water wordt toegankelijker gemaakt en wandelpaden.

Spoedige uitvoering

Goed nieuws voor de drie publiekstrekkers aan het Valkenburgse Meer: Stoomtrein Katwijk Leiden, Brasserie Buitenhuis en de windsurfclub Pro-Intro. Die drie laten bij monde van Stoomtreinvoorzitter Van der Ham weten het plan te steunen. 'Wij dringen aan op spoedige uitvoering, het liefst nog voor de zomer, omdat dit voor ons alle drie de drukste periode is.'

'Ik snap die wens, maar dat zal lastig worden', antwoordt wethouder Jacco Knape. 'We hebben nog geen definitieve planning, maar we gaan het overleggen met de betrokken partijen.'

Uitbreiden parkeerruimte

De wethouder doet ook de toezegging om te kijken hoe de parkeerruimte uitgebreid kan worden. Dat zou kunnen door twee parkeerplaatsen met elkaar te verbinden. 'Ik zal dat bespreken met de projectleider', belooft Knape.

In de volgende raadbijeenkomst geeft de raad een oordeel over de plannen en over het investeringskrediet van 279.000 euro. Dat geld staat in de boeken voor volgend jaar, maar om verzekerd te zijn van overheidssubsidie van 830.000 euro, moet het plan dit jaar uitgevoerd worden.

Stoomtrein Katwijk Leiden wil dit jaar ook beginnen met de aanleg van een stuk spoorlijn, zodat er een rondje om het meer gereden kan worden. Maar dat strookt niet met de gemeentelijke plannen. Meer dan de helft van de geplande spoorlijn is geschrapt in de 'Integrale Ruimtelijke Verkenning' (IRV). Ten onrechte geeft Van der Ham aan.

Recht van medegebruik

Van der Ham wijst op een erfpachtcontract uit 1993 'waarin onze stichting een recht van medegebruik is verleend voor een spoorlijn rond het gehele meer tot en met 31 december 2067 en ook daarna'.

Dat is bekend bij de provincie, maar die heeft die afspraken niet doorgegeven aan de gemeente Katwijk. Van der Ham: 'De provincie heeft afgelopen december deze fout toegegeven.'

De wethouder ziet een rondje om het meer wel zitten. 'We moeten kijken hoe we dat gaan combineren met de IRV, maar daar gaan we wel uitkomen.'