Met behulp van het rapport moeten definitieve keuzes worden gemaakt over de Maranathakerk.| Foto: CvdS
Met behulp van het rapport moeten definitieve keuzes worden gemaakt over de Maranathakerk.| Foto: CvdS Foto: Carin van der Spijk

Herbestemming met behoud van waarden

kerk n Het definitieve rapport van Bureau Het Oversticht over mogelijke bestemmingen van de Maranathakerk is afgelopen week afgerond en naar de burgerlijke gemeente Katwijk gestuurd om te worden behandeld.

Eind februari 2019 is hier een eerste overleg over tussen de Protestantse Gemeente Rijnsburg (PGR) en de Gemeente Katwijk. "Na dit overleg hopen we nadere berichten te kunnen melden". aldus J.W. Ravensbergen, woordvoerder van de PGR. : "Besluitvorming over verkoop is nog niet aan de orde, zodra daar sprake van is zullen de leden van de gemeente daarin gekend en gehoord worden." Er is inmiddels een samenvatting gemaakt van het totale rapport. Het rapport is op de website van de PGR (www.protestantsrijnsburg.nl) beschikbaar. Het Oversticht heeft onderzoek gedaan vanuit zowel ruimtelijk, functioneel en marktoogpunt. Bij de ruimtelijke analyse spelen zowel de architectonische waarden van het gebouw zelf als de stedenbouwkundige waarden een rol, zoals de centrale ligging van het pand in de wijk, de zichtassen en het voorplein in combinatie met de groene tuin. Dit moet moet zoveel mogelijk behouden te blijven. Bij een herbestemming dienen ook de traditionalistische stijl met haar soberheid en ingetogenheid zoveel mogelijk gerespecteerd te worden.
Om een beeld te krijgen van de herbestemmingsmogelijkheden is er een verkennende marktconsultatie uitgevoerd. Verschillende partijen zijn uitgenodigd om met ideeën en initiatieven te komen. Hierop zijn negentien reacties binnengekomen, maar niet allemaal op tijd, zodat niet alle initiatieven konden worden geëvalueerd. De initiatieven die volgens het rapport kunnen bijdragen aan een duurzame exploitatie bevinden zich op de terreinen van zorg, dagbesteding, wonen, kerk & cultuur en recreatieve functies. Vanuit de wel geëvalueerde initiatieven zijn 6 mogelijke ontwikkelscenario's beoordeeld op financiële haalbaarheid, het passen bij de monumentenstatus en de marktvraag. Bij de komende vervolgstappen wordt de financiële haalbaarheid en de marktvraag (incl. de nog niet geëvalueerde initiatieven). verder uitgewerkt. Voor de haalbaarheid. Ook moet de PGR de wensen rond de verkoop helder krijgen en moeten de PGR en de Gemeente Katwijk afspraken maken over de monumentenstatus.