Bij de lichtjesceremonie werd voor iedere overledene een kaarsje aangestoken. | Foto: PR
Bij de lichtjesceremonie werd voor iedere overledene een kaarsje aangestoken. | Foto: PR Foto: G.Eldering

Sfeervolle herdenkings-bijeenkomst "De Laatste Eer"

rouw n Dinsdag 22 januari hield uitvaartvereniging "De Laatste Eer" de herdenkingsbijeenkomst voor overledenen waarvan in het afgelopen jaar de uitvaart is verzorgd.

Sinds de ingebruikname van het rouwcentrum in 2013 is ieder jaar zo'n bijeenkomst georganiseerd. Doel hiervan is om allen die zijn getroffen door het verlies van een dierbare de kans te geven om nog eens stil te staan bij het afscheid en om hun verdriet met lotgenoten te delen.

Hoop en heling

Sneeuw, een vuurkorf en brandende fakkels vormden het decor rond de aula aan de Kamerlingh Onnesstraat, waarin de bezoekers van de bijeenkomst werden ontvangen. Na een kop koffie of thee kon iedereen plaatsnemen. Omdat velen aan de uitnodiging gehoor hadden gegeven was de ruimte tot praktisch de laatste stoel bezet. Uitvaartverzorgers Jantine Verbeek-van Klaveren en Marijke Langeveld verzorgden het welkomstwoord. Het afwisselende programma stond in het teken van herdenken, maar ook van hoop en heling na een periode van rouw. Dat gebeurde met een verhaal, een lied over het verleggen van een steen, de lichtjesceremonie en een bespiegeling door Leta Janssen, ritueel begeleider bij uitvaarten. Voor muzikale begeleiding met bij de gelegenheid passende composities zorgde het blaaskwintet "Divertimento".
Bij de lichtjesceremonie werd voor iedere overledene door een familielid of door een medewerker van "De Laatste Eer" een kaarsje aangestoken. De namen werden voorgelezen en velen herkenden naast degene voor wie ze de avond bezochten ook de namen van andere bekenden uit de omgeving. Leta Janssen bracht in haar betoog "Afscheid met veerkracht" alle elementen van deze avond op een zinvolle manier bij elkaar en wist goed de gevoelens te verwoorden die bij rouw en afscheid spelen.

Vrucht

Daarna was er nog gelegenheid om met elkaar even na te praten. Bij het verlaten van de bijeenkomst ontving iedere bezoeker een kaartje met daarop de tekst: "Geen woord en geen daad gaat verloren. Alles blijft en draagt vrucht". Daarbij kreeg men een bakje narcissen, die over een enkele dagen in bloei zullen komen en die ondanks alle verdriet en rouw een nieuw begin, een nieuwe lente aankondigen.

"De Laatste Eer" is ervan overtuigd dat met een dergelijke herdenking recht gedaan wordt aan de gevoelens die nog bij veel mensen leven na afloop van een veelbewogen jaar en ziet dit ook als een waardevolle toevoeging, die een uitvaartvereniging aan leden en cliënten kan bieden.


Stem mee over de Toekomst van Katwijk

n Laat op 19 februari weten wat u het belangrijkst vindt

Agenda n Inwoners, maatschappelijke organisaties en de gemeente hebben het afgelopen half jaar samen hun ideeën voor de komende jaren op de agenda van de Toekomst van Katwijk gezet.

Van meer mogelijkheden om buiten te kunnen sporten tot meer aandacht voor eenzame inwoners. Er zijn meer dan 1.000 ideeën opgehaald. Die hebben samen bijgedragen aan de eerste maatschappelijke agenda van Katwijk. Deze agenda bepaalt in welke activiteiten de gemeente geld en energie gaat steken om de samenleving in Katwijk nog sterker te maken. U bent dinsdagavond 19 februari van harte welkom in de Burgt. Daar kunt u uw stem laten horen over de belangrijkste maatschappelijke opgaven voor de toekomst van de gemeente.

Om zoveel mogelijk opgaven en ideeën voor de maatschappelijke agenda op te halen, is de campagne 'de Toekomst van Katwijk' opgezet. Tijdens de campagne zijn medewerkers van de gemeente op drukbezochte plekken zoals markten en winkelcentra met inwoners in gesprek gegaan over de vraag: in wat voor Katwijk wilt u leven? Vanaf juni 2018 hebben inwoners actief mee kunnen denken en doen aan de Toekomst van Katwijk. Door enquêtes, social media, Meet-ups, pop-up koffieterrassen, gesprekken in verzorgingshuizen en jongerenbijeenkomsten zijn in de afgelopen maanden meer dan 1.000 ideeën opgehaald.

Meet-up #4

Op 19 februari vindt meet-up #4 van de Toekomst van Katwijk plaats. Dit is de feestelijke afsluiting van het hele proces om de maatschappelijke agenda op te stellen. Tijdens deze avond presenteert de gemeente de voorlopige maatschappelijke agenda aan inwoners: de gemeente laat zien in welke opgaven de komende jaren tijd en geld wordt geïnvesteerd en ook hoe alle ideeën hebben bijgedragen om tot deze opgaven te komen. U bent hierbij van harte welkom. U kunt zich aanmelden via www.detoekomstvankatwijk.nl.

Tijdens meet-up #4 vraagt de gemeente alle inwoners, verenigingen en maatschappelijke organisaties om nog één keer mee te denken. De lijst met opgaven voor de toekomst is er nu, maar wat is voor u het belangrijkst? Tijdens de bijeenkomst kunt u stemmen op hun favoriete opgave. Op deze manier zetten we samen de opgaven in de juiste volgorde en kan daarna de maatschappelijke agenda ter besluitvorming aan de gemeenteraad worden aangeboden. Kom ook naar de meet-up #4 op 19 februari om 19.30 uur in de Burgt. Doe mee en denk meer over de toekomst van Katwijk. Aanmelden kan via www.detoekomstvankatwijk.nl.