Het nieuwe raceteam van de TU Delft met Féres vierde van rechts. | Foto: pr.
Het nieuwe raceteam van de TU Delft met Féres vierde van rechts. | Foto: pr. Foto: pr

Valkenburger Hassan bouwt tiende zonneauto

Uitdaging n Féres Hassan uit Valkenburg maakt dit jaar onderdeel uit van het succesvolle zonneraceteam van de TU Delft: het Vattenfall Solar Team (voorheen Nuon Solar Team).

Dit voorjaar bouwt het team een volledig nieuwe zonneauto om in oktober dit jaar mee te doen aan de Bridgestone World Solar Challenge in Australië. Féres studeert Werktuigbouwkunde aan de TU Delft en is Chief Engineer van het team.

Het nieuwe raceteam van de TU Delft werd afgelopen dinsdag officieel gepresenteerd. De teamleden bouwen dit jaar hun tiende zonneauto, waarmee ze in oktober voor de achtste keer de Bridgestone World Solar Challenge in Australië hopen te winnen.

Dat behoort zeker tot de mogelijkheden, vindt Féres. 'Met onze Nuna's laten wij al jaren zien dat autorijden op niets anders dan de kracht van de zon gewoon kán. En wie dacht twintig jaar geleden dat een team van Nederlandse studenten bij hun eerste deelname de belangrijkste zonnerace ter wereld kon winnen en vervolgens zou uitgroeien tot dé ongeëvenaarde wereldkampioen?

'De weg er naartoe nog een mysterie'

'Met onze Nuna's hebben we bewezen dat wat onmogelijk lijkt tóch werkelijkheid kan worden. Ook Vattenfall legt de lat hoog. Zij hebben zichzelf als doel gesteld om volledig fossielvrij te zijn binnen één generatie. Samen met onze hoofdsponsor hopen we ook andere mensen te inspireren om niet te denken in obstakels maar in mogelijkheden. Fossielvrij binnen één generatie? It's Possible!'

De studenten van de TU Delft doen in oktober voor de tiende keer op rij mee aan de World Solar Challenge in Australië. De zestien nieuwe teamleden bouwen hiervoor een volledig nieuwe zonneracewagen waarbij ze opnieuw de grenzen van de techniek opzoeken en verleggen. De jubileumeditie van de zonneauto krijgt een speciale naam: NunaX. Een naam die past bij de visie van het nieuwe team, vertelt Féres.

Féres: 'De X staat onder meer voor het doel dat we willen bereiken. Het kruisje op de schatkaart, zeg maar. Tegelijk is de X in de wiskunde ook de onbekende variabele: hoe we ons doel bereiken, weten we nog niet. De weg er naartoe is ook voor ons nog een mysterie. En toch geloven we dat het mogelijk is - voor de achtste keer wereldkampioen zonneracen worden in Australië, maar ook: een leven zonder fossiele brandstoffen binnen één generatie.'

World Solar Challenge

De Bridgestone World Solar Challenge in Australië wordt in oktober dit jaar voor de tiende keer gehouden. Deze 3.000 kilometer lange race van Darwin naar Adelaide wordt volledig op de kracht van de zon verreden en werd al zeven keer eerder door het team uit Delft gewonnen. De regels waaraan de deelnemende zonnewagens moeten voldoen worden elk jaar strenger en de concurrentie sterker.


Wie wordt de 'Valkenburgse Maestro'

Dirigeren n Muziekvereniging Valkenburg's Harmonie gaat zaterdag 16 februari 2019 op zoek naar de 'Valkenburgse Maestro'.

Drie BV'ers, Bekende Valkenburgers, zijn gevraagd om het tegen elkaar op te nemen in de strijd om wie het beste de leiding kan nemen over het orkest. Dat is uiteraard geen eenvoudige opgave. De kandidaten zijn Linda Smit-van den Berg, Wim Masmeijer en Henk Imthorn. Zij krijgen in de weken voorafgaande aan de finale eerst een spoedcursus van Frank de Jong, de vaste maestro van Valkenburg's Harmonie. Zaterdag 16 februari is het dan tijd voor de grote finale. We zien hoe de training ze is afgegaan en bepalen samen wie de titel 'Valkenburgse Maestro' waardig is. Voor wie nog niet bekend is met het concept 'Maestro': in 2012 begon de publieke omroep AVRO TROS met het programma onder deze naam. Hierin strijden acht BN'ers om in acht weken zo goed mogelijk het orkest te dirigeren en de titel 'Maestro' te bemachtigen. Een mooie maar spannende ervaring, met hoogte- en dieptepunten. Misschien heeft u al eerder een van de seizoenen gevolgd of wat fragmenten voorbij zien komen. De Valkenburgse kandidaten hebben uw aanmoediging hard nodig. Ook voor het bepalen van de winnaar bent u onmisbaar. We nodigen u uit om aanwezig te zijn bij dit bijzondere concert. De finale van de Valkenburgse Maestro vindt plaats in het Dorpshuis in Valkenburg op zaterdag 16 februari. Kaartverkoop aan de deur of via
Valkenburgsharmonie.nl.

Afbeelding